Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Princ William a Kate dostali skutočne nezvyčajný svadobný dar

Princ William so snúbenicou Kate Middleton Zobraziť galériu (7)
Princ William so snúbenicou Kate Middleton (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský princ William a jeho snúbenica Catherine Middleton dnes v škótskom mestečku St. Andrews oficiálne zahájili oslavy 600. výročia založenia tamojšej univerzity, na ktorej sa počas štúdia zoznámili a kde začal ich vzťah.

Ako svojho druhu prvý oficiálny darček k aprílovej svadbe im rektorka univerzity predstavila nové štipendium, ktoré bolo zriadené na ich počesť a ktoré je určené pre študentov "bez ohľadu na ich situáciu".

Zásnubný pár vítali v uliciach malebného mesta tisícky ľudí. "Je to ako prísť domov," povedal princ na nádvorí univerzity pri odhaľovaní pamätnej dosky k 600. výročie a návrat sem označil za "špeciálny moment pre mňa aj pre Catherine".

William a Catherine sa zoznámili v roku 2001, kedy tu obaja študovali dejiny umenia. Princ nakoniec prešiel na geografiu.

Teraz je patrónom kampane za získanie 100 miliónov libier (asi 117 miliónov eur), ktoré by mali pomôcť zabezpečiť budúcnosť univerzity a umožniť štúdium na nej aj menej majetným.

Štipendium, ktoré bolo vytvorené na počesť snúbencov, dotovali sumou 70 tisíc libier. Má pokryť náklady na štvorročné štúdium.

Saintandrewská univerzita je označovaná za najväčšiu "zoznamku" zo všetkých britských vysokých škôl. Svojho životného partnera tam nachádza desatina študentov. V sedmnáctitisícovom mestečku nie sú nočné kluby a podobné podniky, takže študenti trávia veľa času medzi sebou.

Pri prijatí snúbencov sa o tom zmienila aj rektorka Louise Richardsonová. "Na Saint Andrews je niečo magického. Neprekvapuje ma, že sa (William a Kate) dali dokopy tu," povedala.

Saintandrewská univerzita je najstaršou v Škótsku. Zakladajúcu listinu vydal v roku 1411 biskup Henry Wardlaw, o dva roky neskôr jej svojou bullou oficiálne udelil univerzitný štatút pápež Benedikt XIII. Oslavy výročia potrvajú dva roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu