Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Od januára sa zvýši sadzba spotrebnej dane z cigariet

BRATISLAVA - Od začiatku roku 2006 sa zvýši sadzba spotrebnej dane z cigariet. Ceny lacnejších značiek by tak mohli vzrásť približne o 7 Sk a drahších značiek o 9 až 10 Sk na krabičku. V priemere to predstavuje nárast ceny o 14 až 16 %.

Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá nadobudne účinnosť od januára 2006. Pôvodný návrh ministerstva financií pritom počítal s takou úpravou spotrebných daní, ktorá by mohla znamenať nárast ceny lacnejších cigariet približne o 26 % a drahších o 15 percent. Cena jednej 20-kusovej krabičky tak mala vzrásť v priemere o 10,60 Sk. Výbor Národnej rady SR pre financie, rozpočet a menu však neskôr odporučil plénu schváliť menší nárast spotrebnej dane u lacnejších značiek cigariet, ako pôvodne od januára navrhovalo ministerstvo.

Zvýšenie spotrebnej dane z cigariet od budúceho roka navrhlo ministerstvo kvôli tomu, aby nárast cien cigariet, ku ktorému sa SR zaviazala pri vstupe do Európskej únie, negatívne neovplyvnil infláciu v roku 2007. Tá je dôležitá pre posudzovanie plnenia kritérií pre zavedenie eura. Slovensko je po vstupe do Európskej únie povinné dosiahnuť minimálne daňové zaťaženie cigariet spotrebnou daňou vo výške 57 % z maloobchodnej predajnej ceny cigariet najpredávanejšej cenovej kategórie a sadzba dane by nemala byť nižšia ako 64 eur na tisíc kusov cigariet. V rámci prístupových rokovaní si však Slovensko vyrokovalo prechodné obdobie do roku 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu