Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obezita je tichý zabijak

Pribrali ste počas Vianoc dve-tri kilá? Nemusíte sa obávať. Tie s trochou vôle rýchlo zhodíte. Pozor by ste si však mali dať, ak vám vaša hmotnosť spôsobuje problémy. Možno trpíte obezitou a jej zanedbanie sa skôr či neskôr prejaví na vašom zdraví. V poslednej časti nášho seriálu o chudnutí sa dozviete, prečo je obezita nebezpečná, aké sú možnosti jej liečby a kde môžete požiadať o pomoc odborníka.

U zdravého a štíhleho človeka je pribratie pár kíl banálnou záležitosťou. Nebezpečné je, ak trpíte obezitou. To znamená, že ak výsledok BMI (Body Mass Index - hmotnosť v kg deleno výška v m2)presahuje 30. Obezita je v súčasnosti v poradí druhým rizikovým faktorom predčasnej smrti. Často sa ako problém podceňuje, a tí čo ňou trpia, si neuvedomujú, že tvorí základ pre ochorenia, ktoré zapríčiňujú predčasnú smrť.

Čo je obezita?

Mnohí si mylne myslia, že ide len o estetický nedostatok. MUDr. Peter Minárik však upozorňuje, že obezita je problémom zdravia, kvality a dĺžky života. Ide o závažné metabolické ochorenie s vážnymi následkami, o tichého zabijaka, ktorého zákernosť je hlavne v tom, že je nebolestivé, preto ľudia s obezitou často nejdú k lekárovi. Problémom je i to, že sa s ňou dá dlho a bez väčších problémov žiť, zväčša až najťažšie štádia s BMI 40 začínajú znepríjemňovať život. Je spojená so sériou srdcových ochorení, vysokým tlakom, cukrovkou či dokonca i s niektorými nádorovými ochoreniami, napr. hrubého čreva.

Metabolický syndróm

Nebezpečné je, ak obézny človek má navyše i metabolický syndróm. „Je to kombinácia brušnej obezity, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny tukov a cukrov v krvi a nízkej hladiny ‚dobrého‘ cholesterolu,“ vysvetľuje Minárik. Obézny človek s týmto syndrómom by sa mal v každom prípade liečiť, aj keď sa cíti dobre. Daň za neliečenie príde určite, avšak neskôr. <h3<Vyhľadajte lekára Ak trpíte obezitou, nestačí si kúpiť „zázračné“ prostriedky na chudnutie, alebo len cvičiť. V záujme svojho zdravia vyhľadajte lekára - odborníka na obezitu a zdravý životný štýl. Obezita je choroba, preto je nevyhnutné ju liečiť tak ako iné ochorenia. Lekár zhodnotí zdravotné riziká a naordinuje vám komplexnú liečbu. Tá sa skladá z niekoľkých častí - zdravej výživy, fyzickej aktivity a zmeny životného štýlu. Nie je jednoduchá. Vyžaduje si veľa trpezlivosti nielen na strane pacienta, ale i samotného lekára.

Pomôžu lieky

Súčasťou liečby obezity je i medikamentózna liečba, t. z. podávanie liekov podporujúcich chudnutie. V súčasnosti sa využívajú dva účinné a klinicky overené lieky. Jeden z nich znižuje aktivitu črevného enzýmu, ktorý trávi tuky. Časť z nich potom odchádza nestrávená z tela von, čím sa energetický obsah potravy zníži. Druhý typ zvyšuje pocit celkového nasýtenia už pri malých množstvách potravy a navyše zvyšuje výdaj energie. Lieky však nie sú riešením. „V žiadnom prípade nenahrádzajú zmeny v životnom štýle obéznych jedincov. Lekár ich pacientom predpíše po starostlivom zvážení,“ dodáva MUDr. Minárik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu