Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bylinkárka plní vankúše kôstkami a plevami

Bylinkárka Zuzana Homolová
Bylinkárka Zuzana Homolová

LEVOČA – Zuzana Homolová (42) je známa levočská bylinkárka. Liečivé rastliny pestuje už niekoľko rokov na samote v Odorici pri Levoči. Hovorí, že záujem o prírodné produkty každým rokom stúpa. Lieky sú čoraz drahšie a často nepomáhajú tak ako prírodné extrakty.

K bylinkárstvu pričuchla už ako dieťa. Prvé rady, ako a čo zbierať dostala od babičky, neskôr od otca, ktorý s pestovaním liečivých rastlín začal. Výrobe bylinných extraktov sa venuje naplno asi 10 rokov. "Rastliny pestujem ekologicky na jednom hektári. Robím z nich 14 prípravkov, ktoré sú určené na rôzne zdravotné problémy. Ide o výťažky z koreňov zmiešané s alkoholom," hovorí Levočanka.

Najviac ide na odbyt kapucínka väčšia, ktorá je akýmsi prírodným antibiotikom, obľube sa tešia aj odorínske kvapky. Tie zasa odstraňujú depresiu a zvyšujú imunitu. Popri výrobe liečivých tinktúr sa Z. Homolová venuje aj výrobe špeciálnych vankúšov. Sú plnené špaldovými plevami a kôstkami z višní. "Špaldové plevy majú výborné vlastnosti. Sajú pot, uvoľňujú krčnú chrbticu, prinášajú úľavu pri reume. Vankúšiky s kôstkami možno použiť ako termofor i ako chladiace médium," vysvetľuje bylinárka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu