Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Iba 10-ročné dievča objavilo supernovu!

Kathryn Gray Zobraziť galériu (3)
Kathryn Gray

LONDÝN/BRATISLAVA - Kathryn Aurora Gray (10) z kanadského Frederictonu sa stala najmladšou osobou, ktorá objavila supernovu čiže explodujúcu hviezdu. Potvrdila to kráľovská astronomická spoločnosť RASC.

Malej Kanaďanke sa v pondelok podaril vzácny objav, keď si prezerala desiatky teleskopických snímok hviezdnych polí, ktoré poslal amatérsky astronóm jej otcovi.

Na Supernovu 2010lt v súhvezdí Camelopardalis, v galaxii vzdialenej 240 svetelných rokov od Zeme, narazila takmer okamžite. Bola to 4. snímka z 52.

"Kathryn ukázala na obrazovku a povedala: "To je ono?" Povedal som: "To vyzerá skutočne dobre"," popísal situáciu jej otec. "Bola som taká nadšená. Obzvlášť, že to šlo tak rýchlo," povedala Kathryn pre médiá.

RASC vo svojom vyhlásení uviedla, že "s potešením oznamuje nájdenie supernovy 10-ročným amatérskym astronómom - najmladšou osobou, ktorá urobila taký objav." Dievča vraví, že chce aj naďalej hľadať supernovy - ale len ako hobby.

Supernovy sú masívne hviezdy, ktorým došlo palivo a zmršťujú sa pod ťarchou vlastnej gravitácie. Po výbuchu sa z nich stávajú neutrónové hviezdy s extrémnou hustotou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu