Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čiastočné zatmenie Slnka na niektorých miestach prekazila hmla!

Čiastočné zatmenie Slnka viditeľné v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (4)
Čiastočné zatmenie Slnka viditeľné v Banskej Bystrici

BRATISLAVA - Jedinečný úkaz, ktorý môžeme sledovať len raz za pár rokov, prekazila na niektorých miestach nášho územia hmla či zamračená obloha. Tesne po ôsmej hodine ráno sa začal Mesiac presúvať pred Slnko a postupne ho pred pol desiatou prekryl na približne 80 percent. Nepriazeň počasia však pokazila radosť mnohým nadšencom astronómie.

Veľké zatmenie Slnka dnes v dopoludňajších hodinách môžu sledovať obyvatelia prevažnej časti Európy, západnej Afriky a východnej Ázie. Zatmenie je len čiastočné, pretože Mesiac nezakryje slnečný kotúč úplne. Vo vrcholnej fáze má Slnko na oblohe tvar kosáčika.

Ako prví začali s pozorovaním zatmenia hneď po úsvite obyvatelia Severnej Afrike a ľudia vo väčšine Európy, kým v centrálnej časti Ruska a na severozápade Číny si toto jedinečné predstavenie môžu užiť pri západe Slnka. Podľa astronómov začal Mesiac slnečný kotúč prekrývať o 8:05 stredoeurópskeho času, úkaz sa skončí na väčšine územia strednej Európy medzi 10:30 a 11:00 SEČ.

Bratislavská Petržalka i Staré Mesto však z výnimočného úkazu nič nemajú, ponorili sa do hmly, rovnako je na tom i Štúrovo a okolité obce. Žilina i Banská Bystrica hlásia čiastočne zamračenú oblohu s tým, že podchvíľou Slnko vykúka spoza oblakov.

Najväčšiu fázu zatmenia - až 85-percentnú - je možné pozorovať na severe Škandinávie, v strednej Európe dochádza až k 80-percentnému zatmeniu.

Zatmenie Slnka je viditeľné aj v Českej republike. Odborníci varujú, že pozorovanie nechráneným zrakom môže poškodiť sietnicu oka. Zatmenie Slnka nastáva v okamihu, keď sa Mesiac nachádza medzi Slnkom a Zemou v jednej priamke s oboma telesami.

Aj keď sa tento rok očakávajú ešte tri čiastočné zatmenia Slnka a dve úplné zatmenia Mesiaca, je to dnešné pre Európanov najpodstatnejšie. Ďalšiu šancu vidieť prekryté Slnko Mesiacom budú mať v marci 2015. Úplné zatmenie Slnka bude možné pozorovať v novembri 2013 nad južným Tichomorím.

Čiastočné zatmenie Slnka viditeľné v Stupave

Čiastočné zatmenie Slnka na
Zobraziť galériu (4)


Čiastočné zatmenie Slnka viditeľné v českom Zlíne

Čiastočné zatmenie Slnka na
Zobraziť galériu (4)



 

Zatmenie v Martine natáčané cez teleskop



Podarilo sa vám odfotiť alebo natočiť zatmenie Slnka? Pošlite nám svoje FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu