Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vírusom HIV sa od roku 1985 nakazilo 339 Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nárast počtu nakazených vírusom HIV na Slovensku pokračuje, krajina však stále patrí medzi štáty s relatívne nízkym výskytom HIV/AIDS. Od polovice 80. rokov, keď sa výskyt HIV a s ním súvisiaceho ochorenia AIDS na Slovensku sleduje, sa vírusom nakazilo 339 Slovákov. Skutočnosť je však podľa odborníkov horšia, keďže iba časť ľudí vyhľadá odbornú pomoc. Situácia vo svete sa však začína meniť, počet nakazených v celosvetovom meradle mierne klesol.

"Na Slovensku zaznamenávame každoročne nárast prípadov HIV/AIDS," povedal dnes pri príležitosti blížiaceho sa svetového dňa boja proti AIDS šéf epidemiológie úradu Ján Mikas. Na Slovensku bolo od začiatku sledovania HIV/AIDS v roku 1985 do 31. októbra tohto roka laboratórne potvrdených 453 prípadov infekcie HIV, z toho v 114 prípadoch bol vírus diagnostikovaný u cudzincov. Najčastejším spôsobom prenosu podľa neho zostáva, podobne ako v krajinách západnej Európy, homosexuálny styk; nasleduje prenos vírusu HIV heterosexuálnym stykom na ženy. Potvrdzujú to aj štatistiky, podľa ktorých je vírusom HIV nakazených 286 Slovákov a 53 Sloveniek. Ochorenie AIDS prepuklo u 57 nakazených, 37 ľudí na túto zatiaľ nevyliečiteľnú chorobu zomrelo.

Prvenstvo v počte nakazených patrí medzi krajmi Bratislave a okoliu. Na Slovensku porodilo aj 16 žien nakazených vírusom HIV; prenos medzi matkou a dieťaťom sa zatiaľ nepotvrdil u 11 detí, zvyšných päť detí zdravotníci sledujú.

Vírusom HIV, ktorý spôsobuje syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS), je vo svete nakazených 33,3 milióna ľudí, čo je mierny pokles oproti roku 2008 (33,4 milióna ľudí). Celosvetové štatistiky zaznamenali nielen úbytok počtu nových prípadov nákazy vírusom HIV, ale aj počtu úmrtí. Úbytok počtu infikovaných zaregistrovali najmä krajiny subsaharskej Afriky, hoci im naďalej patrí celosvetové prvenstvo v počte nakazených. Počet nakazených však, naopak, stúpol v siedmych krajinách vrátane štátov východnej Európy ako je napríklad Ruská federácia či Ukrajina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu