Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Učitelia z celého Slovenska si prevzali ceny za využívanie moderných technológií vo vyučovaní

Odovzdávanie cien Zobraziť galériu (9)
Odovzdávanie cien

Od septembra prihlasovali učitelia materských, základných, stredných a špeciálnych škôl svoje projekty, ako vyučovať pomocou info-komunikačných technológií do 5. ročníka súťaže Cena Slovak Telekom.

O zaujímavé finančné výhry bojovalo 161 prihlásených projektov, z toho až 121autorov sa zapojilo do súťaže vôbec po prvýkrát. Hodnotil sa rozsah využitia IKT, atraktívnosť pre žiakov, praktickosť i nadčasovosť použitých nástrojov a metód. V komisii sa stretlo 12 členov akademickej obce, ktorí po prvýkrát tento rok hodnotili finalistov aj podľa osobných prezentácií svojich projektov, po ktorých dostali učitelia priestor aj na spoločnú diskusiu a výmenu skúseností.

Tento ročník súťaže mal niekoľko noviniek. Okrem možnosti pripojiť k práci aj video, ktorú využila tretina prihlásených učiteľov či osobných obhajob prác, sa spustila aj kampaň na upriamenie pozornosti na potrebu zapájania moderných technológií do vyučovacieho procesu. Tím Ceny ST navštívil troch minuloročných víťazov Ceny Slovak Telekom spolu so známymi osobnosťami z regiónu, aby verejnosti ukázali, ako sa realizujú víťazné projekty v praxi. Inštrumentalista Marián Čekovský sa tak stretol v centre Košíc s rómskymi deťmi zo špeciálnej základnej školy v Hrčeli. Jožko Vajda navštívil žiakov miestnej základnej školy v Bytči, kde deti objavovali kultúrne dedičstvo mesta. Kuly pre zmenu spolu so stredoškolákmi absolvoval hodinu geografie v laviciach Piaristického gymnázia v Nitre, kde vytváral elektronické mapy.

Spoločnosť Slovak Telekom podporuje rozvoj informatizácie na školách už niekoľko rokov. Súťažou Cena Slovak Telekom chce verejne vyzdvihnúť a odmeniť tých učiteľov a pedagógov, ktorí sa takisto usilujú o modernizáciu vyučovania a neustále pracujú na tom, aby v žiakoch vyvolali záujem učiť sa pomocou moderných technológií. „Nezabúdame, že aj vďaka týmto šikovným a obetavým pedagógom si deti môžu v dospelosti splniť svoje sny o vzdelaní a vytúženom povolaní. Najdôležitejšie pre deti je totiž, aby ich učivo bavilo a mali chuť vzdelávať sa. Informačno-komunikačné technológie sú tým pravým nástrojom, ako udržať pozornosť žiakov a zároveň ich pripraviť plnohodnotne do pracovného života, a to najmä v čase, keď už vyrastajú v prirodzenom prostredí dostupnosti moderných technológií,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovak Telekomu, a.s. Miroslav Majoroš.

Víťazi Ceny Slovak Telekom si prevzali ocenenia na slávnostnom vyhlásení výsledkov 2. decembra v Bratislave. Autori najlepších prác v každej kategórii získali pre seba 1 400 eur za prvé miesto, 900 eur za druhé miesto a 550 eur za tretie miesto. Prví z každej kategórie získali navyše aj 1400 eur pre svoju školu. Ocenením pre všetkých učiteľov bola možnosť zviditeľniť svoju metódu a prakticky učiť celé Slovensko. Prihlásené práce boli zaradené do virtuálnej knižnice prác na web stránke súťaže www.cenast.sk, odkiaľ sa nimi môžu inšpirovať aj ďalší učitelia. Po tomto ročníku súťaže knižnica narástla na viac ako 800 prác.

Ocenenia víťazom odovzdávali predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom Miroslav Majoroš a predseda komisie profesor Ján Pišút, ktorý súťaž zhrnul takto: „Postupne sa školy stávajú profesionálnymi centrami na využívanie IKT na vyučovaní v každom predmete. V prvých ročníkoch súťaže bolo veľa prác o vyučovaní matematiky, keďže učitelia tohto predmetu mali k informatike najbližšie. Teraz sú práce rozložené rovnomernejšie a IKT sa vyskytuje prakticky vo všetkých predmetoch. Vynikajúcu prácu urobili učitelia na viacerých školách pre hendikepované deti. Ukázali, že pri vhodnom použití IKT to týmto deťom veľmi pomáha.“ Programom slávnostného ocenenia sprevádzal Vlado Voštinár. Ako hudobný hosť vystúpila Mária Čírová a záver patril vystúpeniu Partičky, ktorí improvizovali práve na tému škola.

Zaujímavosti 5. ročníka súťaže:
Najproduktívnejší kraj: Žilinský
Najviac prác bolo zaslaných z: MŠ a I. stupeň ZŠ
Zaujímavé predmety, z ktorých prišli práce: regionálna výchova, hudobná výchova, dramatická výchova, sexuálna výchova, živočíšna výroba, projektovanie záhrad, chov koní a jazdectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu