Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cicavce rástli vďaka vymretiu dinosaurov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Nová analýza potvrdila, že vymretie veľkých dinosaurov pred 65 miliónmi rokov bola základná podmienka, ktorá umožnila až viac ako tisícnásobný nárast tiel predtým pomerne malých cicavcov.

V časopise Science to oznámil dvadsaťčlenný medzinárodný tím, ktorý viedla Felisa Smithová z University of New Mexico v meste Albuquerque v USA. Okrem Američanov boli v tíme vedci z Izraela, Austrálie, Fínska, Švédska, Veľkej Británie a Kanady.

"Dinosaury zmizli a naraz nemal kto požierať vegetáciu. Bol z nej voľný zdroj potravy, čo cicavce začali využívať. Nuž a keď ste bylinožravec, je efektívnejšie byť veľký," povedala členka tímu Jessica Taylorová z univerzity v kanadskom Calgary.

Najväčším cicavcom, aký kedy chodil po zemskom povrchu, bol bezrohý tvor druhu Indricotherium transouralicum pripomínajúci nosorožca. Hmotnosť tohto bylinožravca dosahovala 15-17 ton a v ramenách bol vysoký 5,4 metra. Obýval Euráziu pred takmer 34 miliónmi rokov.

Maximálna hmotnosť cicavcov vzrástla od konca druhohôr v prvej polovici treťohôr z približne 10 kilogramov na spomenutých 17 ton. (Dnešný rekord držia zo suchozemských cicavcov africké slony, najväčšie jedince mávajú až 11 ton.)

"Nikto zatiaľ nepreukázal, že tento vzor skutočne existuje. Ľudia o ňom hovorili, avšak ani jeden to dôkladne nezanalyzoval. Postupovali sme cez jedno časové obdobie za druhým a vždy sme si položili otázku, ktorý z predmetnej skupiny cicavcov je najväčší. A potom sme odhadli jeho telesnú hmotnosť," vysvetlila Jessica Theodorová.

Stanovili aj faktory, ktoré obmedzujú veľkosť suchozemských cicavcov. Sú nimi napríklad priestor, ktorý má k dispozícii každý jedinec predmetného druhu, a klíma, v ktorom žije. Čím chladnejšie je prostredie, tým väčšie sú miestne cicavce, lebo väčšie zvieratá si lepšie uchovávajú telesné teplo.

Vedci dva roky zostavovali databázu veľkostí všetkých žijúcich i vymretých cicavcov z celého sveta. Následne preverovali hypotézu o evolúcii maximálnej veľkosti cicavcov.

Potvrdili, že hypotéza platí – nielen globálne, ale aj naprieč časom a trofickými skupinami a líniami, teda zvieratami s rôznou potravou a rôznymi predkami. Maximálna veľkosť cicavcov začala strmo rásť pred približne 65 miliónmi rokov. V Eurázii vyvrcholila v treťohornom oligocéne pred 34 miliónmi rokov, a znovu v Eurázii i Afrike v takisto treťohornom miocéne pred 10 miliónmi rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu