Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet objavených exoplanét prekročil hranicu 500

Umelecká vízia Gliese 581
Umelecká vízia Gliese 581

PRAHA - Vedci poznajú už vyše 500 planét, ktoré neobiehajú okolo nášho Slnka, uviedol astronomický server www.astro.cz. Predpokladajú že na tých, ktoré sa podobajú Zemi, môže existovať aj život. Vzhľadom k nejasnej definícii je však celkový počet objavených exoplanét len približný.

Navyše existuje viacero katalógov, ktoré sa môžu líšiť. Najznámejším je katalóg exoplanét, ktorý spravuje parížska hvezdáreň.

Exoplanéta, alebo tiež extrasolárna planéta, je podľa astronomickej literatúry planéta, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako okolo Slnka. Patrí teda do inej než slnečnej planetárnej sústavy.

Existenciu exoplanét predpokladali astronómovia už dávno. Prvé však boli objavené až v 90. rokoch. Vďaka novým metódam pozorovania a dokonalejšej technike sú objavy exoplanét čoraz častejšie.

Všetky objavené exoplanéty pochádzajú z našej galaxie a drvivá väčšina z nich bola objavená nepriamou metódou miesto priameho pozorovania. Prvá planéta z inej galaxie bola objavená až 19. novembra 2010. Astronómovia predpokladajú, že minimálne desať percent hviezd podobných Slnku obieha najmenej jedna planéta. Môže ich ale byť omnoho viac.

Po exoplanetách vo vesmíre pátra od vlaňajšieho marca kozmický ďalekohľad NASA Kepler, ktorého astronómovia prezývajú "lovec exoplanét". Jeho úlohou je predovšetkým objavovať exoplanéty s podobnými vlastnosťami, aké má Zem, na ktorých by mohol existovať život.

Problémom by však podľa astronóma Richarda Wunscha bolo s mimozemskými civilizáciami komunikovať. Vzdialenosť v čase medzi nimi a Zemou môže podľa neho byť 20 tisíc rokov, takže by boli na priepastne rozdielnej úrovni vývoja. Ďalším problémom je, že ich vzdialenosť od Zeme sa počíta na desiatky svetelných rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu