Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Astronómovia objavili najväčšiu planétu vo vesmíre

PHOENIX - Vedci objavili doteraz najväčšiu známu planétu vo vesmíre, gigantickú guľu zloženú prevažne z vodíka, ktorá je dvadsaťkrát väčšia ako Zem a obieha hviezdu vo vzdialenosti 1400 svetelných rokov.

Vedci sa domnievajú, že planéta je 1,7 násobkom priemeru Jupitera, najväčšej planéty slnečnej sústavy, a má teplotu 1260 stupňov .

"Na planéte zrejme nie je nikde pevný povrch. Ponorili by ste sa," povedal Georgi Mandushev, a výskumník z Observatória v Lowelli a vedúci autor článku o objave v časopise Astrophysical Journal Letters. Lowell spolu s Kalifornským inštitútom technológie a observatóriom Palomar, ako aj za pomoci teleskopov na španielskych Kanárskych ostrovoch objavili planétu obiehajúcu hviezdu v súhvezdí Herkules. Lowell oznámil objav v pondelok. Vedci planétu nazvanú TrES-4 prvýkrát zachytili na jar 2006.

Podľa vedcov je možné, že v rovnakom súhvezdí sa nachádza aj ďalšia planéta. "Skutočne nevieme, čo sa tam deje. V tejto oblasti naozaj môže byť ďalšia planéta, čo by bolo neuveriteľné," povedal Mandushev. Objav novej planéty potvrdili vedci z Caltechu, Harvardskej univerzity a Observatória W. M. Kecka na Havaji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu