Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Andrew sa sám vyliečil z vírusu HIV!

Andrew Stimpson porazil nevyliečiteľnú chorobu
Andrew Stimpson porazil nevyliečiteľnú chorobu

LONDÝN/PRAHA - "Myslím, že som jedným z najšťastnejších ľudí na svete," vyhlásil o sebe Andrew Stimpson zo Škótska. Niet divu. Pred piatimi rokmi, 13. novembra 2005 oznámili, že sa stal preukázateľne prvým človekom v histórii, z ktorého tela samovoľne vymizol vírus HIV spôsobujúci chorobu AIDS.

Podobné prípady sa vraj vyskytli už skôr v Afrike, priebeh toho Stimpsonovho však bol na rozdiel od nich riadne zdokumentovaný.

Andrew Stimpson sa dozvedel, že je nositeľom vírusu HIV, v auguste 2002. Pracoval v tej dobe ako model a nakazil sa pravdepodobne od svojho priateľa. Pozitívne mu v tej dobe vyšli tri po sebe nasledujúce krvné testy. Neskôr priznal, že ho správa o tom, že je smrteľne chorý, zdrtila. Uvažoval vraj aj o samovražde.

"Zázrak" prišiel o 14 mesiacov neskôr, kedy sa v novej sérii testov zistilo, že vírus už v jeho organizme nie je. Stimpson bol v tej dobe v ranom štádiu ochorenia a nebral teda ani žiadne lieky. Spočiatku si Stimpson aj jeho lekári prirodzene mysleli, že došlo k chybe alebo zámene vzoriek pri prvej sérii testov, to sa však nepotvrdilo.

Jeho prípad vzbudil v mnohých odborníkoch i pacientoch s HIV nádej, že by mohol byť kľúčom k nájdeniu lieku na AIDS. Ani po ďalšej sérii testov sa však bohužiaľ nepodarilo preukázať, ako sa Stimpson vyliečil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu