Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedci skúmajú podstatu zvukových červov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vedci si lámu hlavu nad tým, prečo niektoré melódie neodbytne stále a stále dokola znejú v hlave. Niekedy sa ľuďom usadia v hlave banálne zvučky z reklám autopoisťovní, inokedy počujú motivujúce melódie k joggingu, aj keď nechali svoje ipody doma.

Vedci v Londýne údajne rozlúštili kód, ktorý rozhoduje o tom, že sa niektoré "zvukové červy" (earworms) budú v ľudskej hlave donekonečna opakovať. Uvádza to na svojich webových stránkach spravodajská stanica CNN.

Vedci usudzujú, že výsledky ich štúdií bude možné využiť pre skomponovanie dokonalej populárnej piesne, ale aj k pochopeniu, ako ľudský mozog spracováva hudbu.

Podľa ich štúdie má so zvukovým červom opakovanú skúsenosť viac ako 90 percent ľudí. Jav sa tiež označuje ako "lepkavá melódia" alebo "pamäťový efekt", kedy majú ľudia pocit, že zvuk vnímajú, aj keď v skutočnosti neznie.

Chris Difford z britskej hudobnej skupiny Squeeze, ktorý je autorom niekoľkých v Británii obľúbených hitov, povedal CNN, že sa budí so zvukovými červami každý deň. "Mohol by som si o nich viesť denníček, sú celkom fascinujúce. Dnes ráno to bolo Waterloo od Abby. To bolo celkom protivné, pretože som tú pieseň nikdy nemal rád," priznal Difford.

Všetci červy však nie sú nevítaní. "Pred časom som mal týždeň v hlave song Jimiho Hendrixa, čo by som červom nenazval. To bola krása - skôr zvukový motýľ."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu