Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nobelovu cenu dostal výskum sexu u netopierov či zber hlienu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CAMBRIDGE - Objav optimálnej metódy zberu veľrybieho hlienu alebo vedecké zdokumentovanie orálneho sexu u netopierov patrí medzi výskumy, ktoré obdržali tohtoročné žartovné Nobelove ceny známe ako Ig Nobel Prizes. Už 20-krát sa tento rok udeľovali v areáli Harvardskej univerzity. Pravidelne oceňujú vedecké projekty, ktoré "nemožno reprodukovať a ktoré by ani reprodukované byť nemali".

Medzi desiatimi ocenenými bol aj výskum, ktorý priniesol neotrasiteľný dôkaz, že nadávky skutočne prinášajú úľavu. Žartovnú Nobelovu cenu za mier za neho si prišiel rovnako ako ďalšie ocenenie osobne prevziať psychológ Richard Stephens z anglickej Keelskej univerzity. Cene sa nebráni. "Myslím, že je to forma uznania. Nemal som žiadne pochybnosti o tom ju prijať," povedal vedec, ktorý prišiel na to, že nadávky dokážu zmenšiť pocit bolesti.

Bokom nezostal ani podobne prelomový objav Lianne Parkinovej a jej kolegov z novozélandskej Otažskej univerzity. Prišli na to, že ľudia na ľade a poľadovici padajú a šmýkajú sa menej častejšie, keď si cez topánky natiahnu ponožky. Tento objav im priniesol cenu za fyziku.

Cenu za najlepšie inžinierstvo dostalo zdokonalenie metódy zbierania veľrybieho hlienu. Prevzali ju zástupcovia Londýnskej zoologickej spoločnosti, ktorí prišli na to, ako využiť diaľkovo ovládanú helikoptéru s Petriho miskami prirobenými na jej spodok na zber hlienu, ktorý je potrebný na výskum chorôb týchto cicavcov. "Vedci sa dokážu brať až príliš vážne," podotkla Karin Acevedová-Whitehouseová zo spoločnosti, ktoré sa ocenenie nijako nedotklo.

Zo zvieracej ríše pochádzal aj ďalší ocenený výskum. Skupina čínskych vedcov spolu s jedným anglickým kolegom prišla na to, že si kaloni (druh netopiera) doprajú orálny sex. "Naše pozorovania ako prvé preukázali pravidelnú feláciu u iných dospelých zvierat, ako sú ľudia," uviedli vedci vo svojej štúdii. Cena za biológiu ich v takomto prípade nemohla minúť.

Podobne ako v minulom roku ocenenie neuniklo finančníkom. Kým v roku 2009 cenu za ekonómiu získali manažéri islandských bánk, ktorí ukázali, "ako sa z maličkých bánk môžu stať obrovské banky a potom zase maličké", tento rok štafetu prevzali ich kolegovia z firiem Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch a Magnetar. Usporiadateľa zaujali "tvorbou a propagáciou nových spôsobov, ako investovať peniaze".

Ceny udeľuje časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu). Tento rok usporiadatelia vyberali zo 7000 nominácií rozdelených do desiatich kategórií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu