Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štart raketoplánu Discovery odložili na 2. novembra

Raketoplán Discovery
Raketoplán Discovery (Zdroj: SITA)

FLORIDA - Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) posunuli štart raketoplánu Discovery z 1. novembra minimálne o 24 hodín.

Discovery by mal odštartovať na svoju poslednú plánovanú misiu v utorok 2. novembra o 16:17 východného letného času (21:17 SEČ) z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Dôvodom zmeny termínu je únik hélia a dusíka z pravého orbitálneho motora. Cieľom 11-dňovej misie raketoplánu Discovery bude dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) niekoľko prístrojov a zariadení vrátane modulu Leonardo a robota Robonaut 2, ktorý bude prvým humanoidným robotom vo vesmíre. Veliteľom posádky bude Steven W. Lindsey, na palube Discovery bude aj jedna astronautka - Nicole Stott. Počas misie sú naplánované dva výstupy do otvoreného vesmíru. Plánovaný termín štartu raketoplánu ohrozoval únik paliva, ktorý sa však podarilo opraviť.

Do ukončenia programu amerických raketoplánov mali pôvodne zostávať ešte dve misie. Po novembrovom lete Discovery vyštartuje ako druhý vo februári Endeavour. Americký prezident Barack Obama však 11. októbra odsúhlasil finančný balík pre NASA na najbližšie obdobie, čo umožňuje uskutočniť ešte jednu extra výpravu. Ak ju schvália, tak by mal koncom júna 2011 k ISS letieť Atlantis. Raketoplány by sa mali potom umiestniť v múzeách, pričom Discovery budú môcť vidieť návštevníci Smithsonian National Air and Space Museum vo Washingtone. Spojené štáty americké sa budú po ukončení vesmírneho programu raketoplánov Atlantis, Discovery a Endeavour spoliehať až do stanovenia novej stratégie NASA na trojmiestny ruský Sojuz. NASA a jej partneri z Európy, Ruska a Japonska by chceli ISS udržať v prevádzke minimálne do roku 2020, najväčší optimisti hovoria dokonca o roku 2027.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu