Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kvôli obéznym ľuďom prichádzajú o miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Obézni zamestnanci v USA svojimi zdravotnými problémami a nižšou produktivitou práce spôsobia zamestnávateľom ročné straty za viac ako 73 miliárd dolárov (59 miliárd eur). Za to by sa mohlo zamestnať 1,8 milióna ľudí s platom predstavujúcim americký priemer, teda asi 40 000 dolárov ročne. V dnes zverejnenej štúdii to napísal Eric Finkelstein z Dukeovej univerzity v Singapure.

Došiel na to na základe údajov o nákladoch na zdravotnú starostlivosť týchto zamestnancov, o ich neprítomnosti v práci a o ich produktivite. V číslach to znamená, že dodatočné náklady na každú ženu, ktorej telesná váha je o 45 kilogramov vyššia ako priemerná, činia v USA v prepočte 12 000 eur. U mužov je to 11 000 eur.

Najväčšou stratou pre zamestnávateľa je údajne nižšia pracovná produktivita, meraná časom, ktorý zamestnanec potrebuje k tomu, aby po príchode začal pracovať, aby prekonal únavu a skoncentroval sa.

Podľa inej štúdie, uverejnenej v septembri, spôsobuje obezita zamestnancov ekonomike v USA ročne stratu 174 miliárd eur.

Obezitou trpí 26,7 percenta obyvateľov USA, pričom v deviatich amerických štátoch je obéznych viac ako 30 percent ľudí. Za hlavné príčiny sa označuje nekvalitná strava zložená z kalorických jedál plných cukru a tuku a nedostatok telesnej aktivity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu