Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Amerike vedú boj o sušenie bielizne vonku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - V Spojených štátoch sa formuje nové protestné hnutie, v ktorého centre stoja dve obyčajné tyče sa šnúrou napätou medzi nimi. Bielizeň sušiaca sa na slnku je totiž tŕňom v oku tohto amerického myšlienkového stretu točiaceho sa okolo spôsobov, slobôd a životného prostredia, píše spravodajský server BBC News.

Pravidlá zavedené obecnými združeniami alebo vlastníkmi pozemkov zakazujú desiatkam miliónov majiteľov domov sušiť bielizeň vonku, pretože - ako vyhlasovatelia zákazu tvrdia - je to nepekné na pohľad a dokonca to znižuje ceny nehnuteľností.

Mnoho bielizňových rebelov však riskuje právne kroky porušovaním týchto pravidiel a tvrdí, že povinnosťou Američanov je znížiť svoju "uhlíkovú stopu" a odstaviť energiu hltajúce sušičky bielizne. Včera dali stúpenci vonkajšieho sušenia bielizne dokonca svoje názory najavo pri zhromaždení zvolanom v Concorde v štáte New Hampshire.

"Naša vláda sa snaží podporovať ochranu životného prostredia a znižovanie spotreby energie a tu je niečo, čo je úplne zadarmo. Je to čisté a krásne to vonia. Uvoľňuje to stres. Môžete to robiť vlastným tempom vo svete, ktorý je tak šialene rýchly," hovorí bielizňová rebelantka Deborah Bresingerová (50).

Keď sa prisťahovala, spýtala sa susedov, či im to nebude vadiť. Šnúry na sušenie neboli z ulice vidieť. Napriek tomu nasledovala hrozba právnymi krokmi od miestneho združenia, a tak teraz matka troch detí svojich päť práčok bielizne týždenne suší na sušiakoch rozmiestnených po dome, čo ju veľmi rozčuľuje. "Všetci si myslia, že ľudia si na svojich záhradkách za domom môžu robiť, čo chcú," hovorí. "Keď vyjdem von v bikinách, nikomu to nevadí, ale keď tam zavesím bielizeň, tak je to problém. To nedáva zmysel," sťažuje sa.

Oficiálne čísla hovoria, že sušičky bielizne spotrebujú šesť percent elektrickej energie spotrebovanej v domácnosti - v tom sú hneď na druhom mieste za chladničkami. Podľa istých výpočtov, keby každý tretí Američan päť mesiacov v roku sušil bielizeň vonku, potom by do roku 2020 pribudlo do atmosféry o 2,2 milióna ton oxidu uhličitého menej.

Šnúry na bielizeň sú pre mnoho Američanov nevítanou pripomienkou skromnejších časov. Vešanie bielizne bolo totiž bežné pred zrodom modernej doby v 50. rokoch minulého storočia ešte predtým, ako sa ženy začali zaraďovať do pracovného procesu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu