Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Soľ nad zlato

Pobyt v soľnej jaskyni prospieva aj dých
Pobyt v soľnej jaskyni prospieva aj dých

Akoby sa s nimi roztrhlo vrece. Pútače na soľné jaskyne nie sú len výsadou hlavného mesta, vidno ich aj v mestečkách. Sú jednoducho „in“. Čím si nás môžu soľné jaskyne získať? Liečebnými účinkami porovnateľnými s pobytom pri mori.

„V jaskyni je mikroklíma porovnateľná s podnebím v prímorskej oblasti. Ovzdušie pripomína ovzdušie počas silnej búrky alebo krátko po nej,“ vysvetľuje Mário Orth, jeden z prevádzkovateľov takejto soľnej jaskyne. Jaskyňa obsahuje vysokú koncentráciu mikročastíc solí s obsahom jódu, brómu, draslíka, železa, horčíka, vápnika a ďalších prvkov. Dôležitým liečebným faktorom je aerosól mikročastíc chloridu sodného, ktoré sa do prostredia jaskýň uvoľňujú zo stien, stropu a podlahy. „Inhalácia takého suchého aerosólu je omnoho účinnejšia ako vlhká.“ Podľa odborníka teplota okolo 24 °C a optimálna vlhkosť 40 až 60 percent vytvárajú takmer sterilné prostredie.

Soľná jaskyňa je zhotovená z prírodných tehál, vyrobených vysokotlakovým lisovaním morských solí – z Červeného, Mŕtveho, Baltského i Čierneho mora a kamennej soli dovezenej z Himalájí. Závisí od jednotlivých jaskýň. V jaskyniach býva zabudované osvetlenie, s pomocou ktorého sa využíva liečba farebným osvetlením (farboterapia).

Liečivé účinky

Počas 45-minútovej kúry v soľnej jaskyni odpočívate na pohodlných ležadlách. Soľ pôsobí antibakteriálne. Soľnú jaskyňu lekári odporúčajú najmä pre ľudí s ochoreniami dýchacích ciest, zápalmi horných i dolných dýchacích ciest, zápalmi dutín. „Jód výrazne zlepšuje prekrvenie srdca, mozgu i pohybového aparátu, odplavuje produkty zápalu, zmierňuje bolesť, podporuje látkovú premenu a spaľovanie tukov. U astmatikov sa po kúre výrazne zníži počet záchvatov,“ vymenúva niektoré z pozitívnych účinkov jaskyne M. Orth.

Pobyt v soľnej jaskyni pôsobí priaznivo aj na kožu, zvyšuje jej prekrvenie, hydratáciu, prečisťuje organizmus. Účinok pobytu v jaskyni sa prejaví po 10 až 14 liečebných kúrach.

Ktorým ochoreniam pomáha pobyt v soľnej jaskyni
• dýchacie cesty,
• zažívací trakt,
• reumatologické ochorenia,
• krvný obeh,
• kožné poruchy,
• poruchy nervovej sústavy,
• zápaly horných dýchacích ciest a dutín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu