Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po 200 rokoch zákon Parížankám povolil nosiť nohavice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

PARÍŽ - Niektoré odevné kreácie možno označiť za módne zločiny, ale úplne protizákonne sa až doteraz obliekali všetky Parížanky, ktoré si natiahli nohavice. Výnos z roku 1799 varuje, že akákoľvek žena, ktorá by sa chcela "obliekať ako muž", musí dostať špeciálne povolenie od polície - a tento výnos je stále v platnosti, hoci bolo jeho znenie niekoľkokrát v dejinách zmiernené, napísal denník Daily Mail.

Tak napríklad v roku 1892 boli nohavice povolené, "pokiaľ žena drží koňa za opraty". A v roku 1909 toto uvoľnenie ešte trochu rozšírili na ženy, "ktoré sedia na bicykli alebo ho vedú za riadidlá".

Keď parížsky starosta požiadal v roku 1969 šéfa polície, aby vyhlášku úplne zniesol zo sveta, bolo mu povedané: "Je nerozumné meniť text, ktorého predvídateľné alebo nepredvídateľné variácie môžu znova nastať."

Avšak s ohľadom na to, že nohavice sa už v dnešnej dobe stali rovnako nezastupiteľnou súčasťou ženského šatníka ako mužského, vyzvala parížska mestská rada políciu, aby vyhlášku definitívne a oficiálne zrušila. Zmierni tým aspoň právny zmätok parížskych policajtiek; zatiaľ čo spomínaný výnos im nohavice nepovoľuje, iný zákon im ich - ako súčasť uniformy - povinne nariaďuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu