Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko má čeliť reálnej hrozbe atentátu

Francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux
Francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko zvýšilo bezpečnostnú pohotovosť po tom, čo jeho tajné služby varovali, že krajine hrozí bezprostredné nebezpečenstvo samovražedného bombového atentátu islamských radikálov. Uviedli to miestne médiá a v pondelok potvrdil francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux.

"Hrozba je skutočná, naša ostražitosť sa posilnila," povedal minister. Neupresnil, aké opatrenia presne Francúzsko prijalo. Podotkol však, že na štvorstupňovej škále teroristického rizika bol zatiaľ vyhlásený druhý najvyšší stupeň.

"Nevieme, kedy a kde dôjde k atentátu, ale vieme, že bude," citovala agentúra AFP predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný.

Podľa agentúr AP a AFP informácia o hrozbe prišla vo štvrtok zo zahraničia a začalo predbežné vyšetrovanie s cieľom preveriť podozrenia, že istá žena chce spáchať v Paríži samovražedný atentát.

Policajný zdroj, ktorý si prial zostať v anonymite, uviedol, že sa v krajine oživili dve zatiaľ "spiace" siete prívržencov islamskej svätej vojny džihádu. Stalo sa tak potom, čo do Francúzska prišlo niekoľko moslimských radikálov, najskor z oblasti Pakistanu a Afganistanu.

Bývalý francúzsky premiér Dominique Villepin, ktorý je hlavným pravicovým odporcom súčasnej vlády, však zverejňovanie podobných informácií o teroristickej hrozbe kritizoval. "Je dôležité prijímať opatrenia, konať," povedal. "Vytváranie paniky všade v krajine ničomu neposlúži," dodal s tým, že o národnej bezpečnosti by sa malo hovoriť opatrne.

Tiež opoziční socialisti nesúhlasia so spôsobom, akým bola verejnosť o teroristickej hrozbe informovaná. "Hovoria nám, že je tu hrozba, ale kto, čo ako chce spáchať, o tom nepovedia nič," vyhlásil socialistický poslanec Jean-Christophe Cambadélis.

Francúzsko sa stalo terčom islamských atentátov naposledy v lete 1995, kedy si útoky vyžiadali osem mŕtvych a približne 200 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu