Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Balón na nebi ľuďom ukazuje, aký vzduch dýchajú

Balón na parížskom nebi
Balón na parížskom nebi

PARÍŽ - Ak ste v Paríži, nemusíte byť odborníkom, aby ste zistili, ako znečistený vzduch práve dýchate. Vo výške 150 metrov nad mestom sa totiž vznáša balón, ktorý mení farbu podľa nasýtenosti vzduchu exhalátmi. Zelená farba značí čisté ovzdušie, červená pravý opak. Ak je dýchateľný, ale na hrane, sfarbí sa balón oranžovo. Informovala o tom dnes televízia CNN.

Vo dne sa v zhode s balónom zafarbujú aj obrie obrazovky a vlajky. Kvalitu ovzdušia merajú senzory schopné zaznamenávať množstvo oxidov dusíka, ozónu a popolčeka.

Balón naplnený héliom meria na výšku 32 metrov a na šírku 22 metrov. Pôvodne mal byť len turistickou atrakciou a umožniť návštevníkom zhliadnuť Paríž zo vzduchu. Pred dvoma rokmi sa ho ale prevádzkovateľská spoločnosť Aerophile rozhodla využiť aj ako ukazovateľ kvality ovzdušia.

"Balón sám je symbolom ohľaduplnosti voči prostrediu a prírode. Je nehlučný, nemá motor, nespaľuje žiadne palivo. Letí vlastnou silou, takže je ako ukazovateľ znečistenia veľmi vhodný," povedal CNN riaditeľ Aerophile Matthieu Gobbi.

Informácia o kvalite ovzdušia je veľmi prospešná pre osoby s dýchacími ťažkosťami a taktiež pre mesto, ktoré môže v prípade zlej situácie obmedziť dopravu.

Problémy s kvalitou ovzdušia majú aj iné európske mestá. Londýn sa napríklad tento rok "nezmestil" do európskej smernice, pretože v ňom namerali 36 dní s vysokými koncentráciami škodlivín v ovzduší. EÚ dovoľuje ročne iba 35 dní.

Z hľadiska kvality vzduchu je na tom v Európe najhoršie bulharský Plovdiv a hneď za ním nasledujú taliansky Turín, Brescia, Miláno a bulharská Sofia. Za najčistejšie európske mestá sú naopak považované estónsky Tallinn a švédsky Štokholm, Lund a Malmö.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu