Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V EÚ žije 32 miliónov cudzincov, na Slovensku 53 tisíc

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Na začiatku minulého roka v 27 krajinách Európskej únie žilo približne 32 miliónov cudzincov, z toho 12 miliónov tvorili občania inej členskej krajiny EÚ. Cudzinci podľa dnešných údajov Európskeho štatistického úradu (Eurostat) predstavovali 6,4 percenta obyvateľstva asi polmiliardové únie. Na Slovensku to nebolo ani jedno percento.

Zastúpenie cudzincov v jednotlivých únijných krajinách sa výrazne líši. Zatiaľ čo napríklad v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku či na Slovensku predstavujú menej ako jedno percento populácie, v jednej z najmenších krajín bloku - Luxembursku - je to 44 percent.

V Českej republike Eurostat zaregistroval približne 408 tisíc cudzincov, čo predstavuje 3,9 percenta obyvateľov. Na Slovensku žilo 53 tisíc ľudí zo zahraničia. 

V absolútnych číslach je jednoznačne najviac cudzincov v Nemecku (7,2 milióna), za ktorým nasleduje Španielsko (5,7 milióna).

Viac ako tretina cudzincov žijúcich v krajinách EÚ pochádza z ostatných štátov bloku. Cudzinci v únii sú podľa zistení expertov výrazne mladší, než koľko predstavuje priemer domáceho obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu