Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Demokracia na pracovisku

Traci Fentonová
Traci Fentonová

BRATISLAVA - Topky.sk vám prinášajú rozhovor so zakladateľkou spoločnosti WorldBlu Inc. USA Traci Fentonovou, ktorá sa osobne predstaví na konferencii New Vision in Human Resources 22. septembra v hoteli Gate One. Aj o jej názoroch na demokraciu a autokracii na pracovisku sa môžete dočítať v nasledujúcom rozhovore.

1. Na koľko percent alebo ako veľmi legislatíva ovplyvňuje vzťahy na pracovisku – zamestnanec verzus zamestnávateľ?

Myslím si, že do určitého stupňa, legislatíva v rôznych krajinách môže mať dopad na úroveň demokracie vo firme, a je dôležité mať toto na zreteli. Avšak, aj napriek legislatívnym limitom, existujú veci, ktoré môžete realizovať, aby ste fungovali demokraticky. A my sa musíme snažiť o zmenu zákonov, ktoré nás oddeľujú od demokracie.

 

2. Nakoľko je rodové zloženie dôležité pre fungovanie tímu? Na ktorých pozíciách sa prevažne osvedčujú ženy a kde naopak muži?

Nemyslím si, že je dôležité rozdeľovať počty mužov a žien, je dôležité vytvoriť tím, ktorý má dobre vyvážený súbor potrebných kvalít. Inak povedané, každý tím potrebuje členov, ktorí vedia dobre načúvať, dobre spolupracovať, kreatívnych členov, ľudí kompetentných rozhodnúť, trpezlivých a vytrvalých. Tieto vlastnosti môžu ponúknuť muži aj ženy.

 

3. Vzniká diskriminácia skôr v zmiešanom kolektíve či naopak v rodovo jednotnom kolektíve?

Neviem, ako je to v iných častiach sveta, ale v USA sledujeme nárast pracovných pozícií obsadzovaných ženami. Viac ako 60% pracovnej sily v USA je zloženej zo žien, pričom väčšinu stredného manažmentu tvoria ženy. Myslím si, že diskriminácia sa stále znižuje, avšak zatiaľ nebola úplne porazená.

 

4. Fungujú súkromné firmy na autokratickom princípe?

Väčšina súkromných ale aj verejných spoločností je autokratických. Avšak, chvalabohu, je možné nájsť príklady demokratických súkromných aj verejných spoločností.

 

5. Demokracia ako pojem v HR. Vznikne v tíme spontánne, dá sa ustanoviť, zaviesť?

Je potrebné, aby to bolo rozvážne rozhodnutie. Áno, môže byť ustanovená a organizácia WorldBlu identifikovala 10 princípov, ktoré môžu vytvoriť demokratický rámec spoločnosti. Tieto princípy môžete nájsť na adrese www.worldblu.com.

 

6. V akých spoločnostiach ste sa s prirodzenou demokraciou stretli najčastejšie?

Myslím si, že škandinávske krajiny majú prirodzené nadanie na demokraciu na pracovisku. Takisto, spoločnosti v technologickom sektore a silne inovatívne spoločnosti sú zväčša demokratické.

 

7. Je demokracia ekonomická?

Fungovanie demokracie na pracovisku zlepší efektivitu, produktivitu a úspornosť spoločnosti. Takže, je oveľa viac ekonomická, ako autoritatívny model.

 

8. Ako dokážu demokratické podmienky alebo podmienky na pracovisku ovplyvniť súkromný život zamestnanca i riadiaceho manažéra?

Do značnej miery. Výskum, ktorý realizoval Gretchen Spritzer z University of Michigan Ross Business School preukázal, že ak je spoločnosť riadená demokraticky, ovplyvňuje to úroveň, mieru ekonomického blahobytu v celej spoločnosti. Rovnako to pomáha znižovať úroveň korupcie. Napokon, pomáha aj v rozvoji osobnosti, čo môže priamo zlepšiť súkromný život jednotlivca.

 

9. Kedy ste zistili, že téma HR je to, čím sa chcete zaoberať? Čo tomu predchádzalo?

Pre mňa to bolo viac ako HR, bolo to viac o pohľade na štruktúru firmy. Vždy som vedela, že môj život je založený na pomáhaní ľuďom k realizácii ich plného potenciálu. Keď som si uvedomila, že demokracia na pracovisku to môže realizovať, stala som sa fanúšikom a rozširovateľom tejto myšlienky až nakoniec som v roku 1997 založila organizáciu WorldBlu na rozvoj tejto myšlienky v celom svete.

 

10. Na akých HR princípoch vytvárate optimálne podmienky svojim klientom?

Myslím si, že čo sa týka najlepších princípov, je to 10 princípov organizačnej demokracie od WorldBlu.

 

11. Môže byť HR spontánny proces?

Áno, ale musí byť aj zámerný.

 

12. Všimli ste si niekedy v súkromí, že „riadite“ svoj život ako vo firme?

Áno, stáva sa to a nemyslím si, že je to zlé. Len to musíte urobiť správne. Avšak z času na čas musíte byť ochotní vrátiť sa o krok späť a dovoliť aj ostatným ľuďom, aby boli manažérmi.

 

13. Aký je váš súkromný život? Chodia si k vám priatelia po radu ako si organizovať vlastné firmy alebo aj rodiny?

Áno, moji priatelia mi volajú neustále. Rovnako ľudia, ktorí buď pracovali s alebo pre WorldBlu mi vravievajú, že aplikujú princípy v ich súkromných životoch, že to z nich urobilo lepších ľudí. Kvôli tomu som naozaj šťastná.

 

14. Stáva sa vám, že sledujete správanie sa ľudí z nezávislého pohľadu a v duchu „ich organizujete“?

Áno, niekedy. Toto je veľmi ťažké, pretože nechcete ľudí ovládať. Ale, ak stretnem niekoho, kto chce rásť a učiť sa, som šťastná ak im môžem pomôcť. Hoci ani ja nie som perfektná a tiež sa stále učím.

 

15. Prečo ste prijali ponuku prísť prednášať na HR konferenciu z Ameriky na Slovensko?

Som naozaj zvedavá, ako sa vo vašej časti sveta ujala demokracia na pracovisku. Rada cestujem a stretávam nových ľudí a teším sa, že aj ja sa od vás niečo nové naučím.

 

16. Kto je vašim životným vzorom a prečo?

Mojou inšpiráciou je Mary Baked Eddy, zakladateľka Christian Science. Táto žena predbehla svoju dobu, založila globálne hnutie a globálne noviny, oboje založené na láske. Myslím si, že je to veľmi inšpirujúce, a že to má dopad na zlepšenie životov ľudí na celom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu