Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Musíme kolonizovať vesmír, inak neprežijeme, tvrdí vedec

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Ľudská rasa by mala v nasledujúcich sto až dvesto rokoch rokoch kolonizovať vesmír, ak chce prežiť. V rozhovore pre populárny vedecký server Bigthink.com to povedal britský matematik a vesmírny bádateľ Stephen Hawking.

"V najbližších sto rokoch bude dosť ťažké zabrániť katastrofe na planéte Zem," vyhlásil v audiozázname, ktorý je súčasťou rozhovoru uverejnenom na serveri. "Naša jediná šanca na dlhodobé prežitie .. je vydať sa do vesmíru. V posledných sto rokoch sme urobili pozoruhodný pokrok. Pokiaľ ale chceme pokračovať dlhšie ako sto rokov, naša budúcnosť je vo vesmíre," dodal.

Ľudstvo údajne čakajú veľké nebezpečenstvá a nemalo by mať "všetky vajcia v jednom košíku, čiže na jedinej planéte," povedal tiež podľa serveru známy matematik a šíriteľ vedy.

"Vidím veľké nebezpečenstvo pre ľudskú rasu. Mnohokrát v minulosti bola otázka jej prežitia neistá," poznamenal s poukazom na takzvanú karibskú krízu na začiatku 60. rokov, kedy svet po rozmiestnení sovietskych rakiet na Kube stál na prahu jadrovej vojny.

Počet podobných ohrození podľa neho v budúcnosti pravdepodobne porastie. "Budeme potrebovať veľa pozornosti a rozvahy, aby sme sa sa s nimi úspešne vysporiadali. Ale som optimista. Ak sa nám podarí odvrátiť v ďalších dvoch storočiach katastrofu, ľudský druh bude v bezpečí, keď sa vydáme do vesmíru."

Dodal, že rast svetovej populácie a obmedzené zdroje planéty budú pre ľudstvo predstavovať čoraz väčšiu hrozbu. Ak ale sú ľudia "jedinými rozumnými stvoreniami v galaxii", mali by zabezpečiť svoje prežitie, povedal Hawking (68) a vyjadril podporu letov do vesmíru s ľudskou posádkou.

Zdravotne ťažko postihnutý vedec, ktorý je ochrnutý takmer na celom tele, sa preslávil prácami o vesmírnych čiernych dierach a dielami z oboru teoretickej fyziky. Paralyzovaný je kvôli závažnému ochoreniu napadajúcemu nervové bunky v mozgu a mieche, ktoré mu lekári diagnostikovali v mladosti. Teraz sa pohybuje pomocou elektrického vozíka a hovorí prostredníctvom špeciálneho prístroja.

V apríli varoval, že ak existujú mimozemské bytosti, kontakt s nimi by mohol byť pre ľudstvo veľmi riskantný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu