Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z Grónska sa odtrhol ľadový ostrov väčší ako Manhattan

Ľadovec Petermann stratil približne štvrtinu zo svojej plochy
Ľadovec Petermann stratil približne štvrtinu zo svojej plochy

WASHINGTON - Obrovský ľadový ostrov, ktorý je štyrikrát väčší ako newyorský Manhattan, sa oddelil od jedného z dvoch hlavných ľadovcov v Grónsku, informovali v piatok vedci. Podľa nich ide o najväčší podobný prípad za posledné polstoročie.

Ostrov má rozlohu až 260 tisíc kilometrov štvorcových a jeho hrúbka je "polovičná v porovnaním s výškou budovy Empire State Building," uviedol Andreas Muenchow, profesor zaoberajúci sa výskumom oceánov na americkej Univerzite v Delaware. Muenchow podľa vlastných slov predpokladal, že masa ľadu sa skôr či neskôr odtrhne z ľadovca Petermann, jedného z dvoch najväčších v Grónsku, pretože v posledných ôsmich rokoch jej veľkosť narastala.

Nepredpokladal však, že pôjde o takú veľkú ľadovú hmotu. "Objem vody, z ktorej je zložený tento ľadový ostrov, je rovnaký, aký pretečie riekou Hudson za viac ako dva roky," naznačil Muenchow.

"Stačilo by to na zásobovanie pitnou vodou pre Spojené štáty na 120 dní," dodal. Podľa vedca však nie je jasné, či sa masa ľadu oddelila z grónskeho ľadovca v dôsledku globálneho otepľovania. "Nikto nemôže tvrdiť, že to spôsobilo globálne otepľovanie. Na druhej strane, nikto nemôže tvrdiť ani opak," myslí si Muenchow.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu