Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Štyridsať miliardárov sa chce vzdať polovice majetku

Bill Gates s manželkou
Bill Gates s manželkou

NEW YORK - Už štyridsať amerických miliardárov alebo rodín s takto veľkým majetkom prisľúbilo, že sa vzdá aspoň polovice svojho bohatstva. Výzvu zakladateľa softvérovej spoločnosti Microsoft Billa Gatesa a finančníka Warrena Buffetta už nasledovalo 38, informovala americká televízna stanica MSNBC. Peniaze pôjdu na charitatívne účely, a to buď ešte za života darcov, alebo po ich smrti.

"Vlastne sme iba teraz poriadne začali a už máme takú úžasnú reakciu," uviedol v stredu Buffett, ktorý spolu s Gatesom tvorí dvojicu najbohatších Američanov. Podľa finančníka jadrom ich spoločnej výzvy s názvom Prísľub daru je prinútiť bohaté rodiny k dôležitému rozhovoru o ich bohatstve a o tom, ako s ním naloží.

Medzi miliardárov, ktorí poslúchli výzvy, patrí newyorský starosta Michael Bloomberg, šéf mediálnej firmy IAC/InterActiveCorp Barry Diller, spoluzakladateľ počítačovej firmy Oracle Larry Ellison, energetický magnát T. Boone Pickens, mediálny magnát Ted Turner alebo filmový režisér George Lucas.

Buffett a Gates už v predchádzajúcich rokoch šli príkladom a veľkú časť svojho bohatstva utrácajú za filantropické projekty. "Teraz Bill a Melinda Gatesovi a ja žiadame stovky bohatých Američanov, aby sľúbili, že venujú najmenej 50 percent svojho bohatstva charite," povedal už skôr Buffett.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu