Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Miliardár Larry Ellison kúpil šiesty najväčší havajský ostrov

Larry Ellison
Larry Ellison (Zdroj: starmedia.com)

HONOLULU - Americký miliardár a zakladateľ spoločnosti Oracle Larry Ellison si kúpil 98 percent plochy šiesteho najväčšieho havajského ostrova Lanai. Oznámil to v stredu havajský guvernér Neil Abercrombie.

Ellison, vyhlásený v tomto roku za tretieho najbohatšieho Američana, skupuje majetky od ďalšieho miliardára Davida Murdocka. Murdockova spoločnosť Castle and Cooke Inc, ktorá vlastní celý ostrov Lanai okrem dvoch percent územia, podala úradom žiadosť o zmenu vlastníctva. Ostrov má rozlohu 365 štvorcových kilometrov.

Cena za predaj nebola zverejnená, ale podľa predchádzajúcich správ médií ide o sumu 500-600 miliónov dolárov (394-473 miliónov eur), informovala agentúra Reuters. "Chápem, že pán Ellison má dlhodobý záujem o Lanai. Jeho zanietenie pre prírodu, osobitne pre oceán, je dobre známe, najmä v oblasti plachtárskeho športu," uviedol havajský guvernér Neil Abercrombie.

Lanai bol kedysi známy svojimi ananásovými plantážami. Teraz ho navštevujú turisti pre jeho letoviská, luxusné hotely a golfové ihriská. Zakladateľ spoločnosti Microsoft miliardár Bill Gates sa na ostrove v roku 1994 ženil, pričom si rezervoval všetky hotelové izby. V marci tohto roku časopis Forbes zaradil 67-ročného Ellisonana v rebríčku najbohatších ľudí sveta na šieste miesto s majetkom 36 miliárd dolárov (28 miliárd eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu