Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na ulici predáva zázračné modlitby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Starosti Iráncov sú nemalé bez ohľadu na to, že ich krajinu riadia islamskí duchovní. Čím ďalej viac Iráncov sa obracia s konkrétnymi problémami na predavača modlitieb, ktoré vraj vedia zasiahnuť hneď a účinne. Duchovní pred predajcami s vierou varujú, ale pouliční duchovní ako napríklad Ja Alí nemajú o zákazníkov núdzu, píše agentúra Reuters.

"Chodia ku mne ľudia zo všetkých vrstiev, najviac mladé ženy," hovorí Ja Alí, ktorý svoju živnosť prevádzkuje zo stoličky postavenej v hrboľatej teheránskej uličke. Preberá si bielu bradu a pritom vysvetľuje svoju metódu spočívajúcu v pokyne, ako naložiť s modlitbou napísanou na kuse papiera: "To záleží na probléme. Niektoré modlitby sa musia spáliť, iné ponoriť do pohára s vodou. Musíte sa riadiť inštrukciami."

V islame je modlitba dielom božského zdroja a vytvára duchovné spojenie medzi bohom a jeho služobníkom. Tí ktorí majú patričnú náboženskú znalosť, píšu modlitby pre iných.

Ošetrovateľka Mahúr (26) patrí k pravidelným zákazníčkam Ja Alího. Pomohol jej údajne napríklad striasť sa prenasledovateľa. "Od tej doby, čo mi dal Ja Alí modlitby, už som ho nevidela," tvrdí Mahúra. Priviedla k Ja Alím aj kamarátky a sama si tentoraz prišla pre modlitbu, ktorá prinúti jej priateľa k tomu, aby sa konečne rozhýbal a požiadal ju o ruku. "Hovorí, že nemá na nový život dosť peňazí," opisuje svojho váhavého ctiteľa.

Iránski duchovní o sile modlitby nepochybujú, ale musia vraj byť profesionálne a mať skutočný náboženský základ. Čarodejníctvo a poverčivosť islam zakazuje. "Na písanie a speňaženie modlitieb s citáciami šiitskych imámov neexistujú právne prekážky. Nedovoľuje sa však obracať sa na modlitby spísané podvodníkmi, ktorí k tomu nemajú primerané zdroje. Brať za také druhy modlitieb peniaze je zakázané," napísal na webovej stránke hawzah.net veľký Ajatolláh Loftolláh Safi Gholpajegání.

Ani jedného zo zákazníkov Ja Alího ale bez ohľadu na Ajatolláhov názor nezaujíma, odkiaľ ich utešiteľ zdroje svojich modlitieb berie. On sám tvrdí, že vychádza z Koránu. "Nezáleží na tom, odkiaľ má svoju znalosť, ja chcem, aby mi niekto pomohol vyriešiť môj problém," hovorí Mardžán (24). Aj ona je vernou zákazníčkou Ja Alího, avšak dostať sa k nemu je vraj čoraz ťažšie, pretože záujemcov o radu pribúda. "Ľudia asi majú čoraz viac problémov," hovorí mladá žena.

Nájsť v Iráne autora modlitby nie je ťažké, desiatky sa ich ponúkajú pri zadaní patričného hesla do internetového vyhľadávača. Mardžán si myslí, že za konjukturou týchto ľudí je nezáujem vlády o osud žien a jej neochota im pomôcť. "Je to drahé, ale poznám ľudí, hlavne ženy, pre ktoré je to posledné východisko. Niektoré ženy si prichádzajú pre modlitbu čisto preto, aby upevnili rodinu," vysvetľuje Mardžán.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu