Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nosenie vysokých opätkov skracuje svalové vlákna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Skenovanie lýtkových svalov skupiny žien, ktoré často nosia vysoké opätky, odhalilo, že ich svalové vlákna sú v priemere o 13 percent kratšie ako u žien uprednostňujúcich topánky bez opätkov.

V štúdii publikovanej v Journal of Experimental Biology sa tiež uvádza, že lýtkové šľachy spomínaných žien boli stuhnutejšie. Tento efekt by však podľa odborníkov mohli napraviť naťahovacie cvičenia a nejaký čas strávený nosením topánok bez opätkov.

Zo skupiny 80 žien si tím vybral 11 dobrovoľníčok, ktoré pravidelne po dobu dvoch a viac rokov nosili päť centimetrov vysoké opätky a cítili sa nepohodlne, keď mali chodiť v topánkach bez opätkov. Ako ukázala magnetická rezonancia, medzi skupinami žien, ktoré nosili opätky a topánky s plochou podrážkou, nebol rozdiel vo veľkosti lýtkových svalov. Ultrazvukový skener však odhalil, že svalové tkanivo bolo u žien nosiacich topánky na opätkoch kratšie.

V záverečnej časti štúdie vedci zistili, že šľachy týchto žien boli v porovnaní s druhou skupinou oveľa hrubšie a pevnejšie. Šľacha sa tak nemôže dostatočne natiahnuť, čo je dôvodom nepohodlia pri chôdzi na plochej podrážke, uviedol Marco Narici z Manchester Metropolitan University, ktorý si však nemyslí, že by ženy mali prestať nosiť vysoké opätky. "Móda má byť nepohodlná a ženy v štúdii sa neplánovali vzdať nosenia vysokých opätkov," uviedol.

Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu