Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvýkrát transplantovali celú tvár vrátane viečok

Laurent Lantieri
Laurent Lantieri

PARÍŽ - Lekári z nemocnice Henri-Mondor na predmestí Paríža dnes oznámili, že v júni ako prví na svete uskutočnili transplantáciu celej tváre vrátane viečok a slzovodov. Pacientom bol tridsaťpäťročný muž, ktorého tvár bola znetvorená v dôsledku genetickej chyby. Darí sa mu údajne dobre.

Prvú celkovú transplantáciu tváre oznámili tento rok v apríli lekári z Barcelony. Tím z francúzskej nemocnice ale oznámil, že on ako prvý do nej zaradil aj technicky veľmi náročnú transplantáciu viečok a napojenie slzovodov.

Operácia v nemocnici Henri Mondor na parížskom predmestí Créteil sa uskutočnila 26. a 27. júna. Trvala asi dvanásť hodín a podieľala sa na nej necelá desiatka ľudí.

Pacient, označovaný iba krstným menom Jérôme, sa pred ňou stretol s iným Francúzom menom Pascal, ktorému v tej istej nemocnici pred tromi rokmi transplantovali časť tváre, vďaka čomu sa mohol znovu zapojiť do spoločenského života. Obaja muži trpeli rovnakou chorobou, takzvanou neurofibromatózou.

Svoju novú tvár videl Jérôme prvýkrát tento pondelok a podľa francúzskych médií zdvihol oba palce a povedal "veľmi dobre". Už si ju musel aj oholiť.

Laurent Lantieri, ktorý tím chirurgov viedol, ale povedal, že o plnom úspechu bude možné hovoriť, až keď pacient odíde z nemocnice a znovu sa začlení do spoločnosti. "Je potrebné počkať, až sa nervy regenerujú, aby sme videli jeho výrazy (pozdvihnutie obočia, úsmev a podobne). To bude trvať približne šesť mesiacov," povedal lekár.

Vo Francúzsku, v meste Amiens, v roku 2005 vykonali vôbec prvú čiastočnú transplantáciu tváre. Isabelle Dinoireovej (38) vtedy transplantovali nos, ústa, bradu a okolitú tvár, ktorú jej v panike nad jej omdlením odhryzol jej pes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu