Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Španiel s transplantovanou tvárou sa prvýkrát ukázal

Rafael je s novou tvárou spokojný
Rafael je s novou tvárou spokojný

MADRID - Španiel, ktorý v januári podstúpil čiastočnú transplantáciu tváre, sa v utorok po prvýkrát objavil na verejnosti. Pri tejto príležitosti vyjadril vďačnosť rodine darcu a chirurgom.

V Španielsku ide len o druhý prípad takejto operácie. Minulý mesiac v španielskej Barcelone po prvý raz na svete transplantovali celú tvár. Zároveň to bola jedenásta známa transplantácia tváre na svete. Informoval o tom server denníka The Washington Post.

Muž, s čiastočne transplantovanou tvárou je známy iba pod menom Rafael. Mal kvôli vrodenej chorobe zdeformovanú tvár nezhubnými nádormi mozgu. Na začiatku roka sa podrobil operácii, pri ktorej mu lekári nahradili dve tretiny tváre.

"Chcem poďakovať rodine darcu a lekárskemu tímu," povedal Rafael. Na tlačovú konferenciu ho prišli podporiť aj jeho matka a sestra. Muž sa poďakoval aj novinárom, ktorí o jeho osud prejavili záujem. Medializovaním svojho prípadu chce navyše získať potencionálnych darcov aj pre ďalších pacientov, ktorí sú v podobnej situácii, ako bol on ešte pred niekoľkými mesiacmi.

Rafael ďalej povedal, že si želá, aby médiá od tejto chvíle rešpektovali jeho právo na súkromie. Čakajú ho ešte mesiace rehabilitácií, ale jeho nové pery už teraz rozlíšia teplé a studené a cíti v nich bolesť. Rafael je so svojím novým výzorom veľmi spokojný. Dokonca podľa lekárov pri pohľade do zrkadla poznamenal, že vyzerá mladšie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu