Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Viac ako polovica Slovákov verí v osudovosť čísel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov verí, že niektoré čísla im prinášajú šťastie a iné nešťastie. Slováci, ktorí za šťastnú označujú sedmičku a za nešťastnú trinástku, v Európe patria medzi štvoricu najpoverčivejších.

Vyplynulo to z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil začiatkom tohto roka v 32 európskych krajinách na vzorke viac ako 31.000 ľudí.

Anketa ukázala, že na osudovosť čísel v priemere veria len dve pätiny Európanov. Najpoverčivejší sú obyvatelia Lotyšska (60 percent), Česka (59 percent) a Talianska (58 percent).

Z viac ako tisícky oslovených Slovákov 57 percent uviedlo, že čísla podľa nich prinášajú šťastie. Naopak opačného názoru bolo 57 percent respondentov a štvrtina sa nevedela jednoznačne vyjadriť. V ostatných krajinách poverčivosť na čísla priznala menej ako polovica oslovených. Naopak, na magickú moc čísel neverí viac ako polovica Fínov, Holanďanov a Nórov.

Veľa Slovákov je presvedčených, že nešťastie a smolu im prináša piatok trinásteho. Naopak sedmička je na Slovensku šťastným číslom. Aj preto napríklad 7. 7. 2007 matriky praskali vo švíkoch, keďže si stovky párov vybrali magický dátum za deň ich svadby. Podľa numerológov je však piatok trinásteho obyčajný dátum a dni so sedmičkami tiež nie sú zárukou na šťastné manželstvo.

Povery niekedy vychádzajú zo skutočných zážitkov. Zlá povesť piatka trinásteho je fenoménom 20. storočia. V USA sa práve v tento deň v roku 1869 zrútil trh so zlatom a v roku 1927 začala veľká kríza na newyorskej burze. Poverčivosť však podľa psychológov môže byť aj užitočná, vraj práve v piatok trinásteho sú ľudia opatrnejší. Oveľa viac nešťastí sa údajne stáva v pondelok, keď sú ľudia v strese zo začiatku pracovného týždňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu