Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Študent vykrádal knižnicu, odniesol si diela za 58 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Z krádeže historických kníh v hodnote 40 000 libier (cca 58 000 eur) sa na súde v Londýne zodpovedná absolvent prestížnej britskej Cambridgeskej univerzity. Podľa obžaloby sa William Jacques (41) do istej známej londýnskej knižnice dostavil so zoznamom titulov, ktorý vyzeral ako "zlodejov nákupný zoznam". Prokuratúra sa domnieva, že krádež starostlivo naplánoval, napísala agentúra Reuters. Jacques obvinenia z krádeže odmieta.

Londýnska Lindleyho knižnica Kráľovskej záhradníckej spoločnosti (RHS) má v depozitároch knihy, časopisy a iné tlačoviny s praktickými radami i teóriami o záhradníctve. Najstaršia z nich pochádza z roku 1514.

Podľa britskej agentúry PA je Jacques vinný, že z nej ukradol 13 vzácnych zväzkov Nového obrazopisu kamélií od belgického autora Ambroiseho Verschaffelta z 19. storočia. Z knižnice ich údajne vyniesol medzi júnom 2004 a marcom 2007.

Prokuratúra sa domnieva, že krádež si bývalý študent Cambridgeskej univerzity dobre naplánoval. Polícia u neho údajne pri jednej z jeho návštev našla list papiera so 70 titulmi vzácnych kníh, z ktorých všetky sa nachádzajú v knižnici.

Dokument sa podobal "zlodejovmu nákupnému zoznamu", uviedol v utorok prokurátor Gino Connor. Tituly vraj boli zoradené podľa toho, kde ich je možné v knižnici nájsť. Boli pri nich tiež poznámky, aká je ich predpokladaná hodnota a či obsahujú mapy a prílohy, ktoré by šlo podľa prokuratúry eventuálne predať samostatne. "Myslíme si preto, že tu išlo o rozsiahlu prípravu," povedal Connor.

Knihovníci poňali podozrenie po tom, čo Jacquesa, ktorý údajne nemá trvalé bydlisko, videli vždy v rovnakom oblečení - okuliaroch a tvídovom kabáte, pod ktorým vraj knihy skrýval. Do knižnice sa registroval pod falošným menom. Pri každej návšteve sa vždy zapísal, ale nikdy sa neodpísal.

Žalobca spôsob predpokladanej krádeže súdu opísal ako "primitívny, ale účinný". Jacques údajne poznal cenu kníh a vedel, čo robí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu