Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Cigaretové ohorky zabraňujú korózii, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Novátorský spôsob využitia cigaretových ohorkov objavili čínski vedci. Tí tvrdia, že chemikálie extrahované z použitých cigaretových filtrov dokážu ochrániť oceľové rúrky pred koróziou, napísal spravodajský server BBC News.

Podľa výskumu, ktorý uverejnili v časopise Industrial and Engineering Chemistry Research, by sa mohla stať recyklácia všadeprítomných cigaretových ohorkov finančne životaschopná.

Na cigaretové ohorky človek narazí kdekoľvek, počas prechádzky po chodníku, v lese alebo po pláži. Každý rok ich v životnom prostredí skončí približne 4,5 bilióna. Napríklad v mori ohorky vydržia až 15 rokov a obsahujú chemikálie, ktoré sú jedovaté pre mnoho druhov rýb.

Teraz však čínski vedci tvrdia, že objavili spôsob, ktorý by mohol priniesť zisk z ich recyklácie. Ponorením ohorkov do vody z nich dokázali extrahovať deväť rôznych chemických zložiek vrátane nikotínu. Keď potom tieto vyluhované látky naniesli na oceľové rúry bežne používané v ropnom priemysle, ukázali sa ako veľmi účinné pri bránení korózii, a to dokonca aj v drsných podmienkach. Náhrada hrdzavejúcich rúr je pritom najväčším priebežným nákladom ropných spoločností po celom svete.

Čína rozhodne netrpí nedostatkom cigaretových ohorkov, s ktorými vedci môžu experimentovať. Tretina všetkých cigariet spotrebovaných na svete sa zmení v obláčiky dymu práve v Číne a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že v tejto krajine každú minútu vyfajčia tri milióny cigariet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu