Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jogín neje a nepije, lekári netušia, čo ho drží pri živote

Jogín Džani Prahlad
Jogín Džani Prahlad

DILLÍ - Indickí vedci sú ohromení výsledkami testov, ktoré robili dva týždne jogínovi Prahlad Džanimu (83), ktorý o sebe tvrdí, že viac ako 70 rokov už neje ani nepije. Muž s bielou bradou údajne počas pozorovania, ktoré sa skončilo minulý štvrtok, nielenže nejedol a nepil, ale ani sa nevyprázdňoval.

"Nechápeme stále, ako prežil bez toho, aby sa vyprázdňoval. Túto záhadu sme nedoriešili" povedal novinárom podľa agentúry AFP neurológ Sudhir Sah z tridsaťčlenného tímu lekárov, ktorí sledovali jogína v nemocnici v západoindickom Ahmadábádu. Po túto dobu bol Prahlad Džani dvadsaťštyri hodín denne pod dohľadom kamier.

Počas dvoch týždňov výskumu mal Džani jediný kontakt s vodou vtedy, keď sa umýval alebo kloktal, tvrdí Sudhir sah. "Ak Džani neberie svoju energiu z potravín a z vody, musí ju brať z iných zdrojov, ktoré sú okolo neho. Napríklad zo Slnka," povedal Sudhir Sah. 

Podivný jogín tvrdí, že keď mal osem rokov, zjavila sa mu bohyňa a zbavila ho potreby jesť a piť. K prežitiu mu vraj stačí samotná meditácia. Lekári vyšetrili jogína rôznymi metódami, vrátane magnetickej rezonancie. Jeho mozog a srdcovú činnosť merali elektródami a podstúpil aj krvné testy. Doterajšie zistenia ukazujú, že starček je v podstate zdravý. Výsledok testov má byť zverejnený v najbližších mesiacoch.

Vedci stále dúfajú, že sa im podarí zistiť, čo ho udržuje pri živote. To by potom mohlo pomôcť vytvoriť pravidlá pre prežitie napríklad prírodných katastrof. Po skončení výskumu sa jogín vrátil do svojej rodnej obce v provincii Gudžarát, kde sa venuje opäť svojej meditatívnej činnosti. Podobnému výskumu bol podrobený už pred niekoľkými rokmi, ale ani vtedy neboli lekári o nič múdrejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu