Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Objavili hrobku kráľovského pisára

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Egyptskí archeológovia objavili v dedine Tell el-Maskhuta nachádzajúcej sa 120 kilometrov východne od Káhiry hrobku kráľovského pisára Ken-Amuna, ktorý dohliadal na záznamy počas vlády 19. dynastie (1292 - 1186 p.n.l.). Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.

Hrobka Ken-Amuna je postavená z nepálených tehiel a obsahuje obdĺžnikovú miestnosť s klenutým stropom z kameňa. Vnútro hrobky je vyzdobené obrazmi pohrebného obradu vrátane 12. kapitoly z Egyptskej knihy mŕtvych a plačúcich žien. V hrobke sa taktiež nachádzajú nápisy, z ktorých archeológovia zistili, že Ken-Amunova manželka sa volala Isis a pracovala ako hudobníčka v chráme boha Atuma.

Nakoľko v dedine Tell el-Maskhuta sa nachádzala v tom čase pevnosť, ktorá zásobovala egyptskú armádu počas obsadzovania nových území na východe, odborníci predpokladajú, že nález tejto hrobky pomôže objasniť vzťahy medzi starovekým Egyptom a krajinami, ktoré s ním susedili na východe.

Okrem Ken-Amunovej hrobky sa v tejto lokalite našiel vápencový pilier s vyobrazením boha púšte Sutecha a jedného z kráľov 19. dynastie, ktorého meno však na pilieri nie je zaznamenané. Na pilieri sa nachádza taktiež nápis hlavného mesta kmeňa Hyksósov, ktorí vtrhli do Egypta za vlády 12. dynastie. Ďalším nálezom bol objav 35 hrobov z obdobia Rímskej ríše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu