Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Objavili prvé živočíchy schopné žiť bez kyslíka

Nový druh živočíchov dokáže žiť bez kyslíka
Nový druh živočíchov dokáže žiť bez kyslíka

BRATISLAVA - Dánskym a talianskym vedcom sa podarilo nájsť tri rôzne mnohobunkové živočíchy, ktoré sú schopné žiť a rozmnožovať sa v neokysličených usadeninách na dne Stredozemného mora, v hĺbke asi 3-tisíc metrov. Ide o objav, ktorý pravdepodobne radikálne zmení doterajšie myslenie. Výskumníci objav publikovali v online edícií časopisu Nature.

Doteraz boli jedinými známymi tvormi schopnými žiť v prostrediach bez kyslíka vírusy, baktérie a niektoré jednobunkové mikroorganizmy. Táto skutočnosť sa však úplne zmenila vďaka skupine dánskych a talianskych biológov, ktorým sa podarilo objaviť tri druhy mnohobunkových živočíchov, schopných prežiť celý svoj život bez potreby kyslíka na dne Stredozemného mora.

Roberto Danovaro z talianskej Universita Politecnica delle Marche spolu s kolegami lokalizoval tieto neobyčajné tvory počas troch expedícií ku gréckym pobrežiam. Druhy, ktoré ešte ani nemajú meno, obývajú morské hĺbky a patria do triedy zvanej loricifera. Merajú menej než jeden milimeter a žijú v hĺbke viac ako 3-tisíc metrov v neokysličených usadeninách panvy Atalante - na mieste, ktoré je zatiaľ veľmi málo preskúmané. Vedcom sa už v minulosti podarilo objaviť mnohobunkové živočíchy žijúce v prostrediach bez kyslíka. Danovaro však tvrdí, že nikdy nebolo úplne zrejmé, či išlo o stálych "obyvateľov". Zdá sa však, že najnovšie objavené živočíchy "sa rozmnožujú a trávia celý život v podmienkach bez kyslíka," dodal.

Na rozdiel od rastlín, húb a všetkých známych zvierat, nové druhy nepoužívajú mitochondrie, ktoré slúžia na premenu cukru a kyslíka na energiu. Namiesto nich majú tieto zvláštne tvory iný druh organel, ktorý funguje aj v anaeróbnom prostredí. Forma akou sa tieto živočíchy vyvíjajú a dokážu prežiť v takom nepriateľskom prostredí, je však pre vedcov aj naďalej záhadou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu