Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mám dieťa! Na čo mám v práci nárok?

Keď lekár žene oznámi pre väčšinu z nich zrejme tú najradostnejšiu udalosť, začne sa jej množstvo povinností. Okrem veľkých príprav na príchod bábätka je tiež dôležité vedieť, čo ďalej v práci. Čo teda budúcej mamičke nemôže šéf prikázať? Kedy ísť na materskú dovolenku? Možno mamičku prepustiť? Spýtali sme sa za vás.

V zamestnaní

Práce, ktoré tehotná a dojčiaca žena, alebo žena, ktorá porodila pred menej ako 9 mesiacmi nemôže vykonávať, vymenúva nariadenie vlády 272/2004. JUDr. František Sedlačko z advokátskej kancelárie Hencovský & spol. spresňuje: "Ide väčšinou o práce, pri ktorých je telo vystavené neprimeranému vplyvu fyzikálnych, biologických či chemických faktorov. Niektoré práce môžu budúcej mamičke škodiť, aj keď nie sú v nariadení vlády uvedené, konečné slovo má v tomto prípade lekár." Zamestnávateľ musí pre nastávajúcu mamičku zlepšiť pracovné podmienky. Ak to nejde, musí ju preradiť na inú prácu, a ak nemá vo firme bezpečnú prevádzku, podľa zákona jej musí poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy. Ak budúca mamička, ale aj otec, ktorý sa stará o dieťa mladšie než 15-ročné, požiada o skrátenie pracovného času, zamestnávateľ vo väčšine prípadov musí súhlasiť.

Na materskej

Odísť na materskú dovolenku možno najskôr 8 týždňov pred "termínom". Materská trvá spravidla 28 týždňov, osamelé ženy môžu ostať doma o 9 týždňov dlhšie. Rovnako dlho je na materskej aj mamička, ktorej bocian priniesol dve a viac detí. Do práce možno odísť aj skôr, nikdy však v šestonedelí a materská v súvislosti s pôrodom nesmie byť kratšia než 14 týždňov, a to aj v smutnom prípade, keď dieťatko neprežilo. "Aj po 28. týždni môže rodič ostať na rodičovskej dovolenke," pripomína JUDr. František Sedlačko: "Zamestnávateľ túto dovolenku musí poskytnúť až do troch rokov veku dieťaťa. Ak si dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžaduje osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa môže predĺžiť až do šiesteho roku veku dieťaťa." Mnohí muži, ktorí zarábajú menej ako ich polovičky, často z týchto dôvodov potom ostávajú s deťmi na rodičovskej dovolenke miesto matky.

Peniaze

Mamička na materskej dovolenke dostáva 55 percent denného vymeriavacieho základu z platu, ktorý pre každého zamestnanca vypočítajú v mzdovej učtárni. Musí však byť počas dvoch rokov pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní. Materský príspevok sa začína vyplácať najskôr osem týždňov pred termínom pôrodu. V prípade predčasného pôrodu odo dňa narodenia dieťaťa. Po 28. týždni (po 37. v prípade dvojčiat či osamelých matiek) dostáva rodič na rodičovskej dovolenke len sociálne dávky.

Čo zatiaľ robí otecko?

Kým je mamička v pôrodnici, otec musí informovať rozvetvené príbuzenstvo, mamičkine kamarátky a vlastných kamarátov. To je rozhodne náročná práca na celý deň a minimálne jednu noc. Okrem týchto „najpodstatnejších“ úloh musí určite na matrike, pod ktorú spadá pôrodnica, vyzdvihnúť rodný list, na miestne príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny požiadať o jednorazovú sociálnu dávku (tzv. kočíkové), prihlásiť dieťa do evidencie občanov v mieste bydliska a oznámiť narodenie svojmu zamestnávateľovi.

Skončenie pracovného pomeru:

Tehotnú ženu, ženu na materskej či zamestnanca, ktorý je na rodičovskej dovolenke nemôžu prepustiť. Výnimkou ej zrušenie zamestnávateľa alebo jeho premiestnenie a prípady, za ktoré je v bežnej praxi „hodinová výpoveď“ – odsúdenie za úmyselný trestný čin a závažné porušenie pracovnej disciplíny. Tieto dve posledné možnosti sa vzťahujú len na tehotné ženy, avšak aj tu je možná iba štandartná výpoveď.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu