Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kolové nápoje môžu znižovať počet spermií

ilustračné foto
ilustračné foto

KODAŇ - Muži, ktorí vypijú aspoň liter kolového nápoja denne, môžu ubližovať svojim spermiám, vyplynulo z dánskej štúdie. Priemerne je počet spermií týchto mužov takmer o 30 percent nižší ako u mužov, ktorí kolu nepijú.

Muži s menším počtom spermií majú vo všeobecnosti vyššie riziko, že budú neplodní. Za tento úbytok spermií pravdepodobne nie je zodpovedný kofeín, ale iné zložky obsiahnuté v nápoji, či nezdravý životný štýl. "Je dôležité podotknúť, že muži, ktorí pijú veľké množstvo koly, sú odlišní aj v mnohých iných smeroch," uviedla vedúca štúdie Tina Kold Jensen z kodanskej Rigshospitalet. Povedala, že iba málo štúdií skúmalo dopad kofeínu na zdravé rozmnožovanie mužov.

Keďže mladí ľudia v Dánsku za posledné desaťročia konzumujú nápoje s obsahom kofeínu čoraz viac, výskumníci sa rozhodli zistiť, ako to môže vplývať na ich rozmnožovanie. Na štúdii sa podieľalo viac ako 2 500 mladíkov. Tí, ktorí nepili kolu, mali lepšiu kvalitu spermií - priemerne 50 miliónov spermií na mililiter semena - a zvykli viesť zdravší životný štýl. Na druhej strane 93 mužov, ktorí pili viac ako liter koly denne, mali iba 35 miliónov spermií na mililiter. Konzumovali však tiež viac jedál z rýchleho občerstvenia a menej ovocia či zeleniny. Keď vedci vzali do úvahy prísun kofeínu z iných zdrojov, ako je káva, pokles v kvalite spermií bol menej výrazný. Stále však nie je jasné, či sú za úbytok počtu spermií zodpovedné kolové nápoje, nezdravý životný štýl alebo oba faktory súčasne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu