Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pribúdajú prípady rakoviny prenášané orálnym sexom

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Niektoré druhy rakoviny v oblasti úst a krku, prenášané orálnym sexom, sa vo vyspelých krajinách prudko šíria. Upozornili na to podľa agentúry Reuters v odbornom časopise British Medical Journal britskí vedci, ktorí odporúčajú očkovanie dospievajúcich dievčat a chlapcov proti týmto chorobám.

Hoci celkovo rakoviny krku a ústnych slizníc v posledných rokoch mierne ubudlo, počet prípadov špecifického druhu rakoviny pažeráka označovaného skratkou OSCC výrazne vzrástol, a to hlavne vo vyspelom svete.

Tento nárast pritom zrejme vyvolalo prenášanie ľudského papilomového vírusu (HPV), ktorý sa často prenáša práve pri orálnom sexe a môže vyvolať takmer všetky druhy krčnej rakoviny. U žien ide o druhý najčastejší druh nádorového ochorenia vôbec. "Prenášanie HPV pri sexe, najmä pri orálnom, môže byť príčinou nárastu výskytov rakoviny pažeráka súvisiacich s prenosom HPV," uviedli britskí vedci.

V mnohých vyspelých krajinách už existujú očkovacie programy, ktoré majú proti HPV chrániť hlavne dievčatá, a to ešte pred začatím ich aktívneho sexuálneho života.

Britskí vedci pod vedením Hishama Mehanny z univerzitnej nemocnice v Coventry odporúčajú zvážiť, či by do imunizačných plánov nemali byť zahrnutí aj chlapci. Doposiaľ sa však argumentovalo vysokými nákladmi. "Musíme sa znovu pozrieť na dôkazy a prehodnotiť efektívnosť nákladov u chlapcov vo svetle tohto nového a prudko rastúceho výskytu," zdôrazňuje Mehanna.

Každoročne je u žien zaznamenaných viac ako 500 000 nových prípadov rakoviny krku a 200 000 úmrtí spôsobených týmto ochorením. Celkovo je medzi mužskou aj ženskou populáciou rakovina krku a ústnych slizníc šiestym najrozšírenejším typom nádorových ochorení. Vo svete každý rok pribudne 640 000 nových prípadov.

Jedna nedávna štúdia preukázala, že riziko rakoviny pažeráka súvisí s mierou promiskuity. U ľudí so šiestimi a viac partnermi alebo najmenej štyrmi, s ktorými prevádzkovali orálny sex, je toto riziko vyššie.

Vedci poukazujú napríklad na nedávnu štúdiu, ktorá zistila 70-percentný nárast výskytu HPV u diagnostikovaných prípadov rakoviny pažeráka v Štokholme od 70-tych rokov minulého storočia. Papilomový vírus ako príčinu rakoviny pažeráka určili v 60 až 80 percentách prípadov tiež vedci v Spojených štátoch. Ešte v minulom desaťročí mala táto príčina len 40-percentný podiel na výskyte OSCC.

Papilomavírusy napádajú bunky ľudskej pokožky a slizníc hlavne na genitáliách, ale tiež napríklad až v nosohltane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu