Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Posledná večera sa počas stáročí neustále zväčšovala

Posledná večera od Leonarda Da Vinciho
Posledná večera od Leonarda Da Vinciho

LONDÝN - Biblická posledná večera Ježiša Krista a jeho učeníkov bola v podaní maliarov posledných tisíc rokov stále bohatšia a úmerne sa zväčšovali aj taniere, ktoré mali stolovníci pred sebou. V britskom časopise The International Journal of obesity na to upozorňuje trojica amerických odborníkov, ktorí analyzovali 52 slávnych Posledných večerí namaľovaných počnúc rokom 1000.

Dvaja profesori a jeden presbyteriánsky duchovný došli s pomocou počítača k záveru, že v pomere k hlavám stolovníkov sa taniere zväčšili počas tisícročia o 65,6%, porcie na tanieroch o 69,2% a kúsky chleba o 23,1%.

Pokiaľ bolo možné rozoznať, čo maliari Kristovi a apoštolom "servírovali", bola to v 18% prípadov ryba, v 14% jahňacie a v 7% bravčové.

Podľa jedného z autorov štúdie, Briana Wansinka, tento vývoj odráža pokrok poľnohospodárstva počas posledných desiatich storočí - "ohromné zvýšenie výroby, disponibilnosti potravín, potravinovej bezpečnosti".

"Pretože umenie napodobňuje život, odrážajú sa tieto zmeny aj v obrazoch predstavujúcich najslávnejšiu večeru v dejinách," povedal Wansink.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu