Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri akupunktúre sa môžu šíriť nebezpečné infekcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Bakteriálne infekcie, hepatitída typu B a C či dokonca vírus HIV sa môžu šíriť pri akupunktúre použitím kontaminovaných ihiel či tampónov. V British Medical Journal na to upozorňujú mikrobiológovia z University of Hong Kong.

Podľa nich číslo nahlásených infekcií spôsobených akupunktúrou po celom svete je len špičkou ľadovca, a preto žiadajú prísne kontrolné opatrenia. "Aby sme zabránili infekciám prenosných pri akupunktúre, mali by byť zavedené opatrenia ako napríklad používanie jednorazových ihiel, procedúry dezinfekcie pokožky a rôzne sterilné techniky," uviedli výskumníci pod vedením Patricka Woo.

"Nutná je aj striktná regulácia a akreditácia poskytovateľov akupunktúry," dodali. Podstatou akupunktúry je špecifické ovplyvnenie organizmu podráždením presne určených miest na povrchu i vnútri tela aktívnych (akupunktúrnych) bodov.

Táto technika pochádza z Číny a postupne sa rozšírila do celého sveta. Používa sa predovšetkým na potlačenie bolesti. Woo a jeho kolegovia varujú pred novým syndrómom - akupunktúrnou mykobakteriózou.

"Zatiaľ bolo celosvetovo nahlásených viac ako 50 prípadov. Vo väčšine z nich boli baktérie prenesené z kožnej flóry pacienta alebo z okolia pre nedostatočnú dezinfekciu pokožky pred akupunktúrou," dodal.

Podľa odborníkov sa vo vyspelom svete toto ochorenie nevyskytuje, keďže sa používa zvyčajne jednorazový materiál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu