Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Miera "čiernej" práce na Slovensku vlani klesla

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí podnikatelia a firmy stále nelegálne zamestnávajú ľudí, miera "čiernej" práce však v druhej polovici vlaňajška medziročne mierne klesla na 4,9 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytol Národný inšpektorát práce.

Nepotvrdilo sa tak zatiaľ tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že slovenské firmy obchádzajú zákon v 17 percentách zistených prípadoch. Informácie zo zisťovania úradov práce a polície však zatiaľ nie sú známe. Z viac ako 14.800 osôb, ktoré inšpektorát v druhej polovici minulého roka skontroloval, sa zistilo porušenie zákona v 723 prípadoch.

Fico pritom v poslednom období viackrát naznačil, že by počet nelegálne pracujúcich mohol tento údaj niekoľkonásobne prevyšovať. Počas minulotýždňového odpočtu programového vyhlásenia vlády napríklad tvrdil, že pri viac ako 17.000 kontrolách orgány ministerstva práce zistili 17 percent porušení zákona.

Údaj premiér dostal od ministerky práce Viery Tomanovej (Smer-SD). "Toto je údaj, za ktorý zodpovedá ministerka práce," povedal Fico. Okrem inšpektorátu nelegálne zamestnávanie kontroluje aj polícia a úrady práce, celkové čísla by malo ministerstvo práce zverejniť čoskoro.

"Správa čaká na schválenie, zaoberá sa ňou porada ministerky," povedala Barbora Petrová z mediálneho odboru ministerstva práce. Dodala, že na rokovanie vlády sa musí materiál dostať do konca marca. Z nelegálnych praktík, ktoré využívajú slovenské firmy a podnikatelia pri zamestnávaní osôb, je podľa hovorkyne inšpektorátu Slavěny Vorobelovej najčastejšie opomenutie povinnosti nahlásiť zamestnanca do Sociálnej poisťovne, stovky ľudí zas pracujú bez pracovnej zmluvy.

"Najväčší počet porušení zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní spočíval v tom, že zamestnávatelia si nesplnili oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni (523 prípadov), zamestnávanie bez uzatvoreného pracovnoprávneho vzťahu bolo zistené v 194 prípadoch," uviedla Vorobelová.

Firmy za zamestnancov bez pracovnej zmluvy nemusia platiť odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, neodvádzajú za týchto ľudí daň z príjmu a vyhýbajú sa napríklad aj zodpovednosti v prípade možných pracovných úrazov. Inšpektori udelili v druhej polovici vlaňajška za prehrešky proti zákonom firmám pokuty za takmer 136.400 eur, takmer trojnásobne viac ako v rovnakom období roka 2008.

V budúcnosti podnikatelia za porušenia zákona zaplatia zrejme ešte viac, od začiatku marca totiž za nelegálne pracujúceho zamestnanca hrozí firme sankcia od 2000 do 200.000 eur. Maximálna výška pokuty sa posunula z pôvodných 33.193,91 eura, dolná hranica nebola do konca februára tohto roka určená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu