Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Baktérie môžu usvedčiť človeka zo zločinu

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Odber bakteriálnych vzoriek na mieste činu sa možno čoskoro stane novou kriminalistickou metódou. Americkí vedci v odbornom časopise Proceedings uviedli, že zloženie kolónie baktérií žijúcich na ľudskej ruke je do značnej miery individuálne.

"Každý z nás po sebe v každodennom živote zanecháva jedinečnú bakteriálnu stopu," napísal vedúci vedeckého tímu Noah Fierer z Coloradskej univerzity.

Vedci v jednom z testov odobrali bakteriálne vzorky z počítačovej myši, ktorej sa predtým 12 hodín nikto nedotýkal. Porovnali baktérie, ktoré mal na rukách majiteľ myši, s baktériami 170 ďalších náhodne vybraných ľudí. Najviac sa skutočne podobali bakteriálnej kolónii z myši a z rúk jej vlastníka.

Vedci pripúšťajú, že ich technika zatiaľ fungovala s presnosťou 70 až 90 percent, ale výskum je vraj v počiatočnej fáze. Po zlepšení metódy by malo byť možné bezpečne identifikovať osobu, ktorá sa dotýkala matného predmetu alebo dokonca textílie.

Podľa Fierera obsahuje ľudská ruka v priemere 150 druhov baktérií. Priemerne len približne 13 percent z nich pritom zdieľajú dve ľubovoľné osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu