Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Vytvorili šaty z rybacích šupín

ilustračné foto
ilustračné foto

PELHŘIMOV - Unikátne spoločenské šaty pošité viac ako 2 500 kusmi rybacích šupín boli dnes v Pelhřimove zapísané do Českej knihy rekordov. Šaty určené na súťaž Česká Miss 2010 vytvorili študentky modelárstva a návrhárstva odevov z Třebone.

Model je súčasťou projektu módnej návrhárky Jany Berg s názvom Štrnásť šperkov v srdci Európy, ktorého cieľom je podporiť zanikajúce remeslá a pripomenúť tradíciu zlatých českých ručičiek. Povedal to dnes Miroslav Marek z Pelhřimovskej agentúry Dobrý den spravujúcej české rekordy.

"V tomto kurióznom diele ožíva 150 rokov stará a už takmer zabudnutá technika vyšívania rybacími šupinami. Na šatách je ich spolu 2 523," povedal Marek. Okrem kaprích boli použité aj šupiny zo zubáča, pleskáča a šťuky. Každú bolo potrebné ešte na niekoľkých miestach prepichnúť šidlom, aby ju bolo možné na látku prišiť.

Na výrobe šiat sa zúčastnilo 30 dievčat, trvalo im to mesiac. Tisíce rybacích šupín museli dievčatá máčať, dôkladne preprať, očistiť a potom po jednej rozkladať a lisovať, aby sa neskrútili. "Len tieto prípravné práce trvali týždeň. Až potom mohli začať so strihaním šupín do požadovaných tvarov podľa tradičných i novo vytvorených vzorov," povedal riaditeľ školy Petr Káninský.

Originálne výšivky zo šupín pokrývajú celý korzet a tiež časť sukne. "Šaty sú sčasti puzdrové, čo má na ženskom tele evokovať tvar ryby," doplnil Káninský. Na model sa spotrebovalo 45 metrov látok a 1,5 kilogramu korálikov a perličiek, ktoré majú na modeli vytvoriť dojem vodných kvapiek. Celok dopĺňa vlečka predstavujúca rybársku sieť a šťučí klobúčik.

Inšpirácie rybami a rybnikárstvom vychádza z třeboňskej tradície. Technika vyšívania vzorov rybacími šupinami sa v minulosti používala na zdobenie Třeboňského kroja.

Podľa dostupných informácií oblečie unikátne šaty vo finále súťaže Česká Miss 2010 dievča s číslom 10 Christina Zídková z Prahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu