Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čokoládu v Belgicku nielen jedia, už aj šnupú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRUGGY - Belgicko je rajom čokoholikov, teda ľudí závislých na čokoláde. Obchod v centre Brúgg by vyrazil dych aj im. Čokoládu tam môžete šnupať.

Pre vyznávačov čokolády je majiteľ obchodu Belgičan Dominique Persoone naozajstnou superstar. Jeho obchod The Chocolate Line v centre historických Brúgg, a čoskoro aj nový obchod v Antverpách, by ale mohol konzumentom čokolády pripraviť poriadny šok. Čokoláda sa tam totiž nielen je, ale aj šnupe.

Šnupanie čokolády je Persooneho osobný vynález. Traduje sa, že ho po prvý raz predviedol osobne pred tromi rokmi na narodeninovej party Rolling Stones. Od tej doby si však zmes kakaového prášku, mäty a ďumbieru (zázvoru) získala popularitu a do štýlového obchodíku za ňou mieri nespočetné množstvo zahraničných turistov. I odporcovia šnupania čohokoľvek čoskoro zistia, že kakaový prášok pri kontakte s nosnou sliznicou vyvoláva mimoriadne silný vnem čokolády spojený s ľahkosťou mäty a štipľavosťou ďumbiera.

Kto by mal pocit, že mu kakaový prášok na tvári mimoriadne sluší, môže si odniesť aj čokoládový, naozaj funkčný, rúž. Ďalšou z atrakcií sú kombinácie, ktoré nemusia padnúť každému. Cukríky, v ktorých sa kombinuje čokoláda s karfiolom, hráškom a sušenými paradajkami alebo čokoláda kombinovaná so smaženými cibuľkami. Vysvetlenie, ktoré Persoone ku zdanlivo šialenej zmeske dodáva, je však nanajvýš logické. "Cibuľa má v sebe dosť cukru. Keď sa smaží, tak v podstate uvoľňuje karamel," hovorí.

Na jeho vynálezy sa dá pritom naraziť aj na pultoch supermarketoch. Napríklad stačí kúpiť si čokoládu s kúskami čili papričiek. "Pred pätnástimi rokmi, keď som začínal s obchodom, som začal predávať práve čokoládu s čili papričkami. Každý vtedy hovoril, že som blázon, ale teraz to robí takto každý," dodáva.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu