Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Aterosklerózou trpeli už kňazi v starovekom Egypte

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Kňazi v starovekom Egypte často trpeli aterosklerózou, ktorá sa u nich rozvinula v dôsledku konzumácie jedál bohatých na tuky. Tie pripravovali pre svojich bohov a neskôr si ich brali domov. Zistili to britskí vedci z University of Manchester, ktorí pomocou röntgenových snímok objavili u mumifikovaných pozostatkov kňazov zhrubnutie ciev.

Vedci analyzovali údaje o viac ako 60 múmiách, pričom u kňazov a ich rodinných príslušníkov našli početné dôkazy o poškodení a zhrubnutí ciev. Zo 16 múmií, u ktorých sa podarilo identifikovať srdce a tepny, malo deväť zhrubnuté steny ciev. Na základe hieroglyfických nápisov na stenách egyptských chrámov odborníci zistili, že jedlá pripravované trikrát denne pre bohov obsahovali hovädzie mäso, husacinu, chlieb, ovocie, zeleninu, koláče, víno a pivo. Vo zvýšenom množstve sa používala aj soľ, ktorá taktiež prispieva ku vzniku aterosklerózy. Celkovo boli tieto pokrmy omnoho bohatšie na tuky než jedlá bežných Egypťanov. Kňazi si po ukončení rituálov brali tieto pokrmy domov, kde ich spolu so svojimi rodinami konzumovali.

Výsledky tohto výskumu dokazujú, že ateroskleróza nie je iba moderným ochorením, ale že ním trpeli ľudia už v staroveku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu