Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel otec lietajúceho taniera frisbee

ilustračné foto
ilustračné foto

SALT LAKE CITY - V americkom Utahu zomrel vo veku 90 rokov vynálezca frisbee Walter Fredrick Morrison. Práva na výrobu predal v roku 1957 a odvtedy sa na celom svete predalo asi 200 miliónov kusov tejto hračky.

Syn vynálezcu Walt agentúre AP povedal, že jeho otca "dostihol vysoký vek", a že mal tiež rakovinu. Podľa historika Phila Kennedyho, ktorý spoločne s Morrisonom napísal o frisbee knihu, nápad s lietajúcim tanierom vznikol na jednej z kalifornských pláží. Tam si vynálezca spoločne so svojou budúcou manželkou Lu hádzali plechovú vaničku, ktorá slúžila predtým ako obal na koláče.

Po druhej svetovej vojne, v ktorej Morrison slúžil ako pilot, začal rodák z Utahu vyrábať prvé jednoduché hádzacie taniere. Predával ich na miestnych trhoch, než si ho všimla firma Wham-O, ktorá kúpila práva na výrobu diskov. Pomenovali ich podľa pekárne The Frisbie Pie, s ktorej vaničkami od koláčov si študenti s obľubou hádzali.

Frisbee inšpirovalo tiež vznik oficiálnych športov. Pri asi najznámejším z nich ultimate frisbee sa hráči jedného sedemčlenného tímu snažia pomocou prihrávok dopraviť disk do koncovej zóny. Ich súperi sa pokúšajú ich snahu zmariť. Pri freestyle frisbee sa hodnotí predovšetkým umelecký dojem. Discgolf je zase variácia na golf, pri ktorom sa namiesto palice a loptičky používa disk a namiesto jamiek špeciálny kôš s reťazami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu