Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Chovatelia mačiek sú vzdelanejší ako psíčkari

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Už dlho prevláda v obecnom povedomí názor, že mačky sú chytrejšie než psi. Podľa posledného prieskumu britských vedcov sa zrejme to isté dá povedať aj o ich majiteľoch. Z prieskumu vyplynulo, že majitelia mačiek majú častejšie vysokoškolské vzdelanie ako psíčkari. Napísal o tom britský denník The Daily Telegraph.

V britských domácnostiach v súčasnosti žije viac než 20,8 miliónov psov a mačiek, čo je o 50 percent viac, než sa predtým odhadovalo. Mačiek je o čosi menej ako psov - 10,3 milióna.

Vedci z Bristolskej univerzity dospeli k záveru, že vyššia inteligencia majiteľov mačiek nesúvisí s ich spolužitím s prefíkanými a sebeckými zvieratami. Skôr ide o to, že vzdelanejší ľudia trávia v práci viac hodín, a preto si zaobstarávajú domácich maznáčikov, ktorí lepšie zapadajú do ich životného štýlu. Mačky na rozdiel od psov nepotrebujú pravidelne venčiť a vystačia si s minimálnou prítomnosťou ľudí.

Jane Murrayová, ktorá prieskum viedla, vraví: "Nemyslíme si, že by to malo spojitosť s finančnými príjmami, čo bolo tiež jedno z hľadísk, ktoré sme skúmali. V tomto prípade bol medzi chovateľmi malý rozdiel."

V domácnostiach, kde nikto nemá vysokoškolský titul, je podľa prieskumu vyššia pravdepodobnosť, že si zadovážia psa. Medzi chovateľmi mačiek zase bývajú častejšie starší ľudia a ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu