Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porucha pozornosti môže stáť za geniálnymi výkonmi

Kurt Cobain
Kurt Cobain

BRATISLAVA - Mierna porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou (ADHD) možno stála za výnimočnými výkonmi spisovateľov Julesa Verna, Marka Twaina, básnika Georgea Gordona Byrona, maliara Pabla Picassa či hudobníka Kurta Cobaina. Podľa psychiatra Michaela Fitzgeralda z The Trinity College Dublin, ľudia s touto poruchou majú totiž schopnosť "hypersústredenia" na oblasť ich záujmu.

Porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou (ADHD) je pritom vo všeobecnosti považovaná za nevýhodu v bežnom živote, jej následkom sú často problémy v škole aj doma.

Michael Fitzgerald však tvrdí, že v niektorých prípadoch môže priniesť výhody, a že dokázal identifikovať známky tejto poruchy aj u ďalších historických osobností ako Thomas Edison, Oscar Wilde, James Dean či Clark Gable. "Rovnaké gény ako tie zúčastnené na ADHD môžu byť pridružené aj s rizikovým správaním. Zatiaľ čo tieto nutkania môžu byť problematické alebo dokonca sebapoškodzujúce - príležitostne vedú ľudí k delikvencii, závislosti alebo zločinu, takisto môžu viesť k výrazným prelomom v oblasti umenia, vedy a výskumu," povedal. "Samozrejme, ADHD nie je garanciou geniality, ale cieľavedomé tempo práce, ktoré dokáže vyprodukovať, môže umožniť rozvoj kreatívnej geniality," dodal.

Informáciu zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu